Re: Brigádník
Všechno špatně, nemá podepsané prohlášení - neuplatňujete zdanitelnou položku a částku 6200 daníte 20% daní tj.1240, čistá mzda je tedy 4960. Na finanční úřad se musíte přihlásit k placení daně a pracovník je povinný si dát na konci roku daňové přiznání, protože jste mu srazila zálohovou daň. Na konci roku dáváte na FÚ daňové přiznání.
Prosím jak to, že 20%? Já jsem všude našla jen 15%. Můžete mě odkázat na nějaký paragraf? A k jaké dani se musíme přihlasit na finanční úřad? Platí to pro nás i když máme normální zaměstnance? A na konci roku máme podat jaké daňové přiznání?? Jak se to všechno jmenuje? Děkuji ještě jednou
To je jedna zë základních věcí ze zákona o dani:
závislá činnost (VPP HPP, DPP, DPČ) buď má Prohlášení,
pak se přiznávají nebo nepřiznávají odčitatelné položky, ale daň je vždy zálohová podle tabulek.
Není-li Prohlášení, příjem zúčtovaný v měsíci do výše 5000 včetně podléhá srážkové dani 15%, je-li 5001 a vyšší, sráží se zálohová daň podle tabulek, ale nejméně ve výši 20%. (do 27200 zdanitelné mzdy je to 20%, výše podle tabulek)
Pokud máte zaměstnance, tak se nikam "nepřihlašujete" (asi byla myšlena registrace na FÚ k dani ze závislé činnosti). Daňové přiznání typu A (případně B) podává poplatník=brigádník na základě vámi vystaveného potvrzení o zdanitelných příjmech. Vy vyplňujete po ukončení roku výkaz vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti ... ale to předpokládám že pro vás není nic nového.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 10. 2005 17:48
Prosím, když máme brigádníka a nepodepsal "Prohlášení - ten růžový papír" a má s námi podepsanou Dohodu o provedení práce. Vydělal si 6.200 a z toho se mu strhla srážková daň (15%) ve výši 930,- Kč. Prosím nevím zda nemusím na finanční úřad vyplnit nějaké dokumenty v tom měsíci kdy se tato akce stala nebo třeba i na konci roku nebo to nikde nevykazuji.
Děkuji moc!