Jízda na koni - povinnost danit?

• (neregistrovaný)

22. 4. 2017 11:34

Dobrý den,

mohl by mi někdo poradit, jaké mám povinnosti, když bych chtěla občas poskytnout službu jízdy na koni? Máme doma dva koně a velký prostor kolem a napadlo mě, že bych mohla na vratech vyvěsit nabídku na jízdu na koni. Nemám žádnou živnost a nebyly by to žádné závratné sumy. Musím se někde přihlásit a danit to nebo do určité výše nemusím?

Předem děkuji

Marcela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2017 12:30

Kara

Re: Jízda na koni - povinnost danit?
      Záleží na tom, jak pravidelně byste toho koně půjčovala. Pokud by se to půjčování dalo vyhodnotit jako občasný nájem movité věci, pak nutnost ŽL není a do 30000 ročně nemusíte ani danit (viz par. 10 zákona o daních z příjmů).

• 22. 4. 2017 13:03

Marcela Vál. (neregistrovaný)

Jednalo by se opravdu o příležitostný příjem u nepodnikatele. Do 30 000,-Kč ročně by se to určitě vešlo. A je třeba vést nějakou evidenci? Jedná se o to, kdyby mě někdo ze sousedů udal na FÚ, tak zda bych jim musel nějak doložit, že jsem nepřesáhla těch 30 000 Kč.

• 22. 4. 2017 14:50

.. (neregistrovaný)

Nemusíte přesáhnout 30.tis.Kč. Protože tohle vypadá ne jako příležitostný pronájem, ale jako pravidelná činnost. A v tom případě se na Vás § 10 ZDP s příležitostnou činností vztahovat nebude.

A pak stačí, když si touto pravidlenou činností vyděláte za rok pár korun a už se na Vás vztahují povinnosti jako na ostatní osoby samostatně výdělečně činné.

Doporučuji pro pozorumění základů této problematiky k pročtení např. jakpodnikat.cz

Dále třeba

Nařízení vlády č. 278/2008 Sb.
      59. Pronájem a půjčování věcí movitých
      ... Pronájem koní (k pracovním, sportovním a podobným účelům) a jiných zvířat, zejména hospodářských, bez obsluhy.
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-278

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).