Re: Jízda na koni - povinnost danit?
Jednalo by se opravdu o příležitostný příjem u nepodnikatele. Do 30 000,-Kč ročně by se to určitě vešlo. A je třeba vést nějakou evidenci? Jedná se o to, kdyby mě někdo ze sousedů udal na FÚ, tak zda bych jim musel nějak doložit, že jsem nepřesáhla těch 30 000 Kč.
Re: Jízda na koni - povinnost danit?
Nemusíte přesáhnout 30.tis.Kč. Protože tohle vypadá ne jako příležitostný pronájem, ale jako pravidelná činnost. A v tom případě se na Vás § 10 ZDP s příležitostnou činností vztahovat nebude.
A pak stačí, když si touto pravidlenou činností vyděláte za rok pár korun a už se na Vás vztahují povinnosti jako na ostatní osoby samostatně výdělečně činné.
Doporučuji pro pozorumění základů této problematiky k pročtení např. jakpodnikat.cz
Dále třeba
Nařízení vlády č. 278/2008 Sb.
59. Pronájem a půjčování věcí movitých
... Pronájem koní (k pracovním, sportovním a podobným účelům) a jiných zvířat, zejména hospodářských, bez obsluhy.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-278
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 4. 2017 11:34
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit, jaké mám povinnosti, když bych chtěla občas poskytnout službu jízdy na koni? Máme doma dva koně a velký prostor kolem a napadlo mě, že bych mohla na vratech vyvěsit nabídku na jízdu na koni. Nemám žádnou živnost a nebyly by to žádné závratné sumy. Musím se někde přihlásit a danit to nebo do určité výše nemusím?
Předem děkuji
Marcela