Re: OT: taky milujete daňové doklady Abr
Též si jdu ulevit.
Čísla daňových dokladů z Abry jsou nesmyslná z více důvodů. Obsahují pomlčky a lomítka, číslo daňového dokladu nejde použít například k pojmenování pdf souboru. Variabilní symbol je odlišný, nejde odvodit od čísla dokladu, je zvýšená pravděpodobnost, že při zápisu došlé faktury vznikne chyba. Kvůli kontrolnímu hlášení je potřeba každý měsíc tyto faktury znova jednotlivě kontrolovat.
Nechápu, proč někdo vymýšlí tyhle šílenosti!
Zajímalo by mě, jak často chodí uživatelům Abry výzvy kvůli špatnému číslu daňového dokladu v KH.
Jakožto dlouholetý a spokojený uživatel tohoto systému si dovolím odpovědět :
1. čísla daňových dokladů jsou často ve formátu (např. FV-123/2017), který je docela přehledný a není zdrojem chyb. Je to mnohem lepší než mnohamístná numera používaná u jiných SW.
Není zde žádný důvod, aby výzvy chodili častěji než uživatelům jiných SW - čísla vydaných dokladů jsou generována systémem a u přijatých záleží na pozornosti při zápisu. Ale to je u všech stejné.
2. Variabilní symbol má význam pouze pro platby. V dnešní době různě automatizovaných platebních systémů je struktura VS nezajímavá. Na druhou stranu je systémem zajištěna jeho unikátnost, takže nemůže dojít k duplicitě - což se o některých jiných SW říci nedá.
3. Číslo DD (které ve skutečnosti není číslem) opravdu nejde použít k pojmenovaní souborů (a nejen PDF). Nicméně na názvu nezáleží, můžete si jej pojmenovat podle vlastní úvahy. Ostatně málokdy mi přišel soubor, v jehož názvu by bylo zakomponováno číslo faktury.
To, že variabilní symbol slouží pouze pro platbu, to opravdu víme. :-) Přesto je dobrým zvykem používat číslo DD současně jako VS, nebo jej od něj alespoň odvozovat. Je to jednoduché, chytré a drtivá většina sw to tak činí.
Třeba Pohoda umí ze zadaného čísla daňového dokladu ,,vykostit'' čísla a funguje to dobře, pokud už někdo nějaké to písmenko, nebo pomlčku (lomítko) v čísle DD má. Ovšem u dokladů z Abry nejde ani toto a musí se vše ručně přepisovat, což je samozřejmě nabíhačka na možnou chybu. Struktura čísla DD je zde totiž naprosto nesmyslná.
Něco tak strašného, jako je ,,číslování'' dokladů v tomto sw obhájit nelze. Dnes, když jsem nějakým klientem dotazován na ekonomický software, říkám: ,,Hlavně ne Abru!''. :-)
Naprosto souhlasím.
POkud se číslo DD nedá nějak jednoduše odvodit z variabilního symbolu, tak po zavedení KH šílím. Já teda nejvíc u faktur z Polska, tam je to u všech dodavatelů chuťovka (ale nehrozí mi chyba z nenapárování).
Zrovna držím v ruce doklad z FLORES:
vs 2017000178
ev.č. HL-178/2017
Taky to musím napsat celé znovu.
To jim tedy neradíte moc dobře ...
Číslování dokladů tak, jak popisujete, je při pořízení SW přednastavené, ale nechá se uživatelsky změnit (tj. pomlčka a lomítko tam vůbec nemusí být. To, že tak uživatelé nečiní, je věc jiná - taky jsem to neměnil. Implicitně nastavená struktura je přehledná, vazbu na VS považuji za zbytečnou a starosti příjemců faktur mne netrápí. Já zase musím přežít dlouhá čísla DD.
Každý to vidíme trochu jinak.
Starosti příjemců faktur Vás netrápí. To je pěkná věta, která mohla platit v době před KH. Nyní to bohužel postihne i dodavatele, když se splete odběratel při zadávání. A věřte, že s takovými čísly je chyba snadná. Jsem v pozici příjemce takových dokladů (naštěstí je mám jen občas), ale od 2016 jsem si vždycky říkala, jak je vůbec možné, aby někdo takhle pitomě čísloval doklady i po zavedení KH? Připadá mi to jako účetní masochismus :-)))). Ale jak píšete, každý to vidí jinak.
Náš stálý zákazník vyžaduje toto:
Faktury je nutné zasílat pouze e-mailem ve formátu PDF.
Variabilní symbol na faktuře musí být totožný s číslem daňového dokladu.
Název pdf souboru musí být číslo daňového dokladu bez pomlček nebo podtržítek.
Zákazníkovi jsme vyhověli :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 4. 2017 13:25
Nevím, jestli je to neschopnost, nezájem, nebo to opravdu jinak nejde, ale fakt zbožňuju daňové doklady dodavatelů ze sw Abra. Tady je vždycky 100% záruka, že dostala lidová tvořivost v čísle daňového dokladu skutečně velký prostor. Je to snad jediný účetní sw, kde je tento masochismus k vidění!
Omlouvám se, ale při dalším víkendu, který strávím mimo jiné zapisováním těchto hrůz už jsem si musel ulevit.