Souhlas se zprac.osob.údajů

• (neregistrovaný)

25. 4. 2017 8:05

Dobrý den,nyní při nástupu nám souhlas uveden v osobním dotazníku,ale zjistila jsem ,že u starých smluv tu žádný souhlas není.Stačí napsat krátkou větu,že zam-ec souhlasí se zpracováním a evidencí osob.údajů včetně rč pro pracovněprávní účely,ale s jakým datem mám napsat ten souhlas?
    děkuji moc za rady a ochotu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 4. 2017 8:32

Katchie (neregistrovaný)

Re: Souhlas se zprac.osob.údajů
      Dobrý den, v minulém týdnu jsem se zúčastnila celorepublikové konference o GDPR - zvýšení ochrany osobních dat a tam m.j. bylo řečeno, že ke zpracování mzdové a personální agendy nepotřebujete souhlas zam. a vyžadování písemného souhlasu může být považováno za klamavé vůči zaměstnanci.
      Také mám u všech zam. podepsaný souhlas se zpracováním os. údajů....

• 25. 4. 2017 8:57

jasná. (neregistrovaný)

Tak předpokládám, že tady se budou názory lišit. Zřejmě co právník, to jiný názor. Náš podnikový právník naopak nabádal, ať máme od všech zaměstnanců v pořádku souhlas se zpracováním osobních údajů.

• 25. 4. 2017 9:01

Katchie (neregistrovaný)

Já to též říkám, že budeme mít 10 právníků a 10 různých názorů....
      Také souhlasy dávám zaměstnancům k podpisu.

• 25. 4. 2017 9:09

VH

Nemyslím si, že zrovna toto je téma, které by nebylo jednoznačné - zákon jasně říká, kdy souhlasu subjektu OÚ není třeba. Jednou z těchto výjimek je situace, kdy OÚ jsou shromažďovány a zpracovávány ke splnění určité, konkrétní právní povinnosti - např. zákon o daních z příjmů stanoví, že mzdový list obsahuje RČ apod. Zaměstnavatel ale nemůže jemu poskytnuté OÚ používat k jiným účelům. Souhlasu by bylo třeba, pokud by zaměstnavatel hodlal shromažďovat a zpracovávat OÚ, aniž by k tomu měl zákonný podklad. Nejprve by však musel stanovit, k jakému účelu tak bude činit, z jakého důvodu apod. a s tímto svým rozhodnutím zaměstnance seznámit. V případě, že by zaměstnanec souhlas uděloval, tento by musel vyhovět zákonným požadavkům - musel by např. obsahovat zmíněný účel a dobu, na kterou se uděluje. Taková ta skoro holá věta je tak na nic.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).