Re: Souhlas se zprac.osob.údajů
Dobrý den, v minulém týdnu jsem se zúčastnila celorepublikové konference o GDPR - zvýšení ochrany osobních dat a tam m.j. bylo řečeno, že ke zpracování mzdové a personální agendy nepotřebujete souhlas zam. a vyžadování písemného souhlasu může být považováno za klamavé vůči zaměstnanci.
Také mám u všech zam. podepsaný souhlas se zpracováním os. údajů....
Já to též říkám, že budeme mít 10 právníků a 10 různých názorů....
Také souhlasy dávám zaměstnancům k podpisu.
Nemyslím si, že zrovna toto je téma, které by nebylo jednoznačné - zákon jasně říká, kdy souhlasu subjektu OÚ není třeba. Jednou z těchto výjimek je situace, kdy OÚ jsou shromažďovány a zpracovávány ke splnění určité, konkrétní právní povinnosti - např. zákon o daních z příjmů stanoví, že mzdový list obsahuje RČ apod. Zaměstnavatel ale nemůže jemu poskytnuté OÚ používat k jiným účelům. Souhlasu by bylo třeba, pokud by zaměstnavatel hodlal shromažďovat a zpracovávat OÚ, aniž by k tomu měl zákonný podklad. Nejprve by však musel stanovit, k jakému účelu tak bude činit, z jakého důvodu apod. a s tímto svým rozhodnutím zaměstnance seznámit. V případě, že by zaměstnanec souhlas uděloval, tento by musel vyhovět zákonným požadavkům - musel by např. obsahovat zmíněný účel a dobu, na kterou se uděluje. Taková ta skoro holá věta je tak na nic.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 4. 2017 8:05
Dobrý den,nyní při nástupu nám souhlas uveden v osobním dotazníku,ale zjistila jsem ,že u starých smluv tu žádný souhlas není.Stačí napsat krátkou větu,že zam-ec souhlasí se zpracováním a evidencí osob.údajů včetně rč pro pracovněprávní účely,ale s jakým datem mám napsat ten souhlas?
děkuji moc za rady a ochotu