Re: Nemoc ve výpovědii a posun výp. lhůt
Kdy je výhodnější na nemocenskou nastoupit, potřebuji vše natáhnout.......
Prostě plánovaná nemocenská, tak na to já neodpovídám. Na nemocenskou chodím když jsem nemocná a v té chvíli se nedívám ani vpravo ani vlevo, protože mi jde jen o to, abych se uzdravila a ne o to, co je pro mě nejvýhodnější.
To ano, taky souhlasím, ale neznáte pozadí. Protože jsem stará tak se mě chtěli zbavit, nazvali místo jinak a mě vyhodili a nasadili si tam známého. Pracuji u firmy 19 let!! Tak nesuďte když neznáte pozadí. Já jsem zoufalá, jsem sama a to si mám nechat líbit?
Pokud se vám něco na postupu zaměstnavatele nezdá, můžete se bránit u soudu. Jinak můžete jít také do předčasného důchodu. A paní Jasná vás nesoudí, jen vysvětluje, z jakého důvodu vám , radit nebude.
Souhlasím bezezbytku s paní Jasnou, nehodlám radit co udělat a co je výhodnější pro vás, nicméně se pokusím popsat postup zaměstnavatele.
Výpověď z PP předána do konce března 2017 a PP by měl skončit po dvouměsíční výpovědní době 31.5.2017 s nárokem na odstupné.
V případě nemoci, která skončí v době trvání výpovědní doby se výpovědní doba neprodlouží, PP skončí 31.5.2017 a odstupné se počítá z průměrného výdělku v rozhodném období, což je předchozí čtvrtletí, tedy z příjmů v měsících leden-duben.
V případě trvání nemoci ještě po 31.5.2017 se výpovědní doba prodlouží podle zákoníku práce § 53
odst.2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Skončil -li by tedy PP např. během 2 čtvrtletí 2017, odstupné by se počítalo z příjmů v 1 Q 2017. Při skončení PP ve 3Q 2017, odstupné by se počítalo z výdělků ve 2Q 2017, pokud v něm bylo odpracováno alespoň 21 dnů. V případě neodpracování 21 dnů, by se odstupné počítalo z pravděpodobného výdělku, stejně tak v případě skončení PP v dalších čtvrtletích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 4. 2017 9:33
Dobrý den,
dostala jsem výpověď pro nadbytečnost s tím, že výp. lhůta běží od 1.4.-31.5.2017. Dostanu 3 měsíční odstupné. Ale mám v plánu jít na nemocenskou. Opravdu jsem nemocná, mám těžké astma. Prosím o radu kdy je výhodnější na nemocenskou nastoupit, zda teď nebo ve výp. lhůtě? Je mi jasné, že výpověď se posune, ale mám 2 roky před důchodem a potřebuji to vše natáhnout. Když třeba budu na nemocenské do např. 10.11.2017 tak jak to vše bude a z čeho se mi bude počítat odstupné? Moc prosím poraďte