Re: Okamžité zrušení pracovního poměru
Zrušit PP z důvodů neomluvené absence je, podle některých odpovědí zde na BC, možné po 5 dnech NA (neznám odkaz na případný judikát).
A zaměstnavatel opravdu chce PP zrušit, když nechtěl přistoupit na dohodu? Upozorňující dopis na zrušení PP se neposílá, posílá se jenom to zrušení.
Ano zaměstnavatel opravdu chce PP zrušit, nechtěl přistoupit na dohodu, protože by se výrazně snížila produktivita práce na provozovně, bylo potřeba sehnat nejdříve náhradu, jen se nepočítalo s tím, že se zaměstnanec takto zachová a bude dělat naschvály.
Pokryto dovolenou jsem asi napsala krkolomně, zaměstnanec nenahlásil předem, že bude čerpat dovolenou.
Asi ano, ale dělá to na mě dojem, že si zaměstnavatel protiřečí - nejdříve ho nechtěli pustit, teď mu chtějí zrušit PP okamžitě.
Já mám za to, že pokud by se ten zaměstnanec domáhal neplatnosti toho okamžitého zrušení, těžko by zaměstnavatel zdůvodňoval, že měl takové důvody, že nemohl nechat doběhnout výpovědní dobu. Nehledě na to, že než to doručí, bude půlka výpovědní doby pryč.
No, jo, zaměstnavatel se šprajcnul u dohody a nedomyslel možné následky. Nepřistoupil na dohodu a zaměstnanec to vyřešil po svém.
Potom by mohl zvažovat ještě náhradu škody. Nakonec podle tazatelky to zaměstnavateli možná škodu způsobilo, nemohl pokrýt zakázky.
Zaměstnavatel si neprotiřečí, na dohodu nepřistoupil z provozních důvodů, chtěl si najít během výpovědní doby náhradu. V době neschopnosti zaměstnance si myslím, že je to situace kterou nikdo nezavinil, která se řešit musí. Nevím proč by soud měl řešit nemoc zaměstnance, z mého pohledu je to jiné než když zaměstnanec nerespektuje to, že mu nebylo vyhověno ihned a bez omluvy nechodí do práce - já to vnímám jako úmysl.
Děkuji všem za názor a radu. Pěkný večer G.
Neporadím, ale zaměstnavatel má možnost zrušit PP a vymáhat na zaměstnanci případnou škodu, pokud nějaká vznikla. Důkazní břemeno bude v případě soudu na zaměstnavateli.
Podívejte se do zákoníku práce § 55, 57 a násl..
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d34912v44532-poruseni-pracovni-kazne-v-souvislostech-zaver/?search_query=
http://obcanskaporadnaopava.cz/odpoved/co-hrozi-synovi-pokud-bezduvodne-prestane-dochazet-do-prace/66
S tou škodou to může být složitější, v první řadě jde o titul, z jakého by měla vzniknout, výše až pak. Ušlý zisk není škodou. Prokázat zaměstnanci zavinění za vznik škody nebývá až tak jednoduché, do hlavy mu nikdo nevidí. I když to tazatelka asi nechce uznat, mohlo by dojít na to, že v případě soudního sporu se zaměstnavatel opravdu bude zpovídat z toho, jak by řešil nepřítomnost zaměstnance z důvodu nemoci. Nevěřím, že by zaměstnavatel prokázal zaměstnanci zavinění za vznik škody, pokud vůbec nějaká vznikla. Jako v jiných případech je to opět o organizaci práce, resp. o tom, že se může prokázat, že zaměstnavatel má málo zaměstnanců a není na nepřítomnost jednoho (!) připraven.
Dobré ráno a děkuji, zaměstnavatel škodu vymáhat nechce. Jde jen o to, že zaměstnanci končí výpovědní doba 31.5. od 20.4. nechodí do zaměstnání, takže zaměstnavatel bude muset odvést ZP i za květen a kdo ví, jestli zaměstnanec opět "neonemocní". Koukám, že je to složitější než jsem si myslela. Zaměstnanec si postaví hlavu a zaměstnavatel, aby měl obavy cokoliv udělat, aby se nedostal do soudního sporu Pěkný den
Ale "nepostavil si hlavu" nejdřív zaměstnavatel, když nechtěl ukončit dohodou k 30.4.? Mohl mít zamce celý měsíc v práci a neřešil by tyto problémy. To, že postup zamce není v pořádku, o tom žádná. Jen obecně nechápu, proč si to zaměstnavatelé takhle (mnohdy zbytečně) komplikují.
No ale tady je to jasné, zaměstnavatel si chtěl v klidu najít náhradu. Systém by neměl být postaven na tom, že zaměstnavatel musí vyhovět návrhu zaměstnance. Kdyby to bylo opačně a zaměstnavatel za ním přišel, že navrhuje ukončení PP místo výpovědí s 2 měs. výpovědní dobou, také má zaměstnanec možnost odmítnout a zaměstnavatel nemá jinou možnost, než ho dále platit. Podmínky by měly být stejné. V praxi je to bohužel tak, že opravdu zaměstnavatel, pokud si nechce přivodit tyto problémy, je nucen vyhovět návrhu zaměstnance, ať se mu to hodí nebo nehodí, protože výsledek je potom takovýto i v případě, že odmítnutí uzavření dohody lze u zaměstnavatele chápat. Dobří zaměstnanci nestojí frontu za bránou.
Děkuji paní all, tak to přesně vnímám já. A teď je otázka, jestli má zaměstnavatel zrušit PP a obávat se případného soudu nebo si tohoto zaměstnance držet ještě měsíc. Nevím, jak jsem psala nemám s tímto žádnou zkušenost a ono popravdě na tuto situaci nemůže existovat kuchařka(i když by se mi to líbilo) musí se každý případ posuzovat jinak, lidsky to chápu ale jinak jsem zcela bezradná. Zaměstnavatel nechce potíže ani je působit zbytečně zaměstnanci, ale na druhou stranu si nechce nechat (jak se to řekne slušně) kapat na hlavu.
Že situace je výhodnější pro zamce, víme z praxe všichni. A že toho zamci využívají až zneužívají, taky.
Ale je otázka, jestli si zamtelé nepřidělávají problémy zbytečně. Protože to dopadlo hůř, než kdyby vyhověl. A nakonec řeší, co dál, případně, jestli se ho lze zbavit dřív bez následků
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 4. 2017 12:34
Dobrý den vše, prosím Vás o radu.
Zaměstnanec je ve výpovědní lhůtě od 1.4., původně se chtěl se zaměstnavatelem dohodnout na rozvázání PP k 30.4.Zaměstnavatel na to nepřistoupil, protože neměl za tohoto zaměstnance náhradu.
Zaměstnanec 3.4.-5.4. nepřišel do práce (pokryto dovolenou) 6.4 a 7.4. pracoval, 10.4.-11.4 neomluvená absence, 12.4.-19.4. neschopenka, neomluvená absence 20.4.- dosud. Může zaměstnavatel okamžitě zrušit pracovní poměr dle §55 1b? Já si myslím, že ano. Musím zamci poslat nějaký upozorňující dopis? Moc děkuji a přeji klidný den.