Re: Dodat.DAP_změna uplatnění výdajů
Děsit jsem nechtěla, máte naprostou pravdu ( zřejmě jsem už dloooouho nikomu nedělala dodatečné DP ) omlouvám se tímto, asi stárnu a od roku 1992 už bylo těch změn příliš...
spíš vadí § 7, odst. 7 ZDP poslední věta
a to že "způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit". Existuje judikát NSS, že podat dodatečné přiznání a v něm změnit způsob uplatnění výdajů lze jen tehdy, pokud k podání dodatečného přiznání je poplatník povinen - tedy například když zapomněl přiznat nějaký příjem.
Re: spíš vadí § 7, odst. 7 ZDP poslední
Pokud jsem dotaz správně pochopila, tak tazatelka uplatnila v podaném DAP skutečné výdaje, ne výdaje procentem z příjmů dle § 7 odst. 7) ZDP. A věta "Způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit." je u odstavce, který se týká pouze výdajů procentem z příjmů.
Myslíte, že by mohl správce daně nyní něco namítnout s odkazem na judikát, odkazující se na zákon o správě dani a poplatků, který již není v platnosti?
Spíš bych se zamyslela nad tím, jaké výdaje (skutečné x % z příjmů) byly uplatněny v DAP za rok 2015 a zda tam nebude nějaký zádrhel v nutnosti podání dodatečného DAP za rok 2015
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 4. 2017 11:28
Dobrý den,
mám již podané a vyplněné daňové přiznání za rok 2016, ale nyní jsem zjistila, že jsem si vůbec neuvědomila (nějak mi to v tom chaosu nedošlo), že když bych uplatnila paušální výdaje a ne skutečné výdaje, tak bych měla dan o 10tis Kč. Ted se mi jedná o to, jestli můžu podat opravné danové přiznání nebo ne? jestli je to moje blbost, což tedy je, a finačák to uzná nebo ne..
Děkuji za jakékoli rady.