Re: Převzetí účetnictví v průběhu roku
A jak jsem pochopila ani košilky k dokladům, no na Vašem místě bych tyto podklady striktně vyžadovala.
Já bych rok 2016 předala daňaři tak, jak je. Po vyhotovení přiznání bych zaúčtovala eventuelní daň, pak bych uzavřela účetnictví. Nasadila PZ k 1/1/2017 a všechny doklady za rok 2017 bych si zaúčtovala znova dle svého. DPH by samozřejmě mělo odpovídat tomu již vykázanému.
Vždyť se výše píše, že je k dispozici předvaha. Tak snad z ní, ne :)
Myslím, že je vždy potřeba vycházet z reálného stavu a realita je taková, že paní prostě ty inventury nemá. Může také navrhnout klientovi rekonstrukci celého účetnictví 2016, ale to předpokládám klient zaplatit nechce.
Z predvahy poznate ktere faktury jsou nezaplacene?
Pokud ma tazatelka k dispozici data z ucerniho programu leccos muze dohledat sama, ale ja bych do toho nesla.
Kdyz nedostanu relevantni podklady tezko pak budu zodpovidat za navazujici ucetnictvi.
Kdyz ani nevim z ceho se skladaji zustatky na uctech.
Bude to jen zdrojem problemu v budoucnu.
Já bych rok 2016 předala daňaři tak, jak je. Po vyhotovení přiznání bych zaúčtovala eventuelní daň, pak bych uzavřela účetnictví. Nasadila PZ k 1/1/2017 a všechny doklady za rok 2017 bych si zaúčtovala znova dle svého. DPH by samozřejmě mělo odpovídat tomu již vykázanému.
>>Prima a jak si zadáte počátky účtů a salda, když
>>nemáte inventuru rozvahových účtů?
>
>Vždyť se výše píše, že je k dispozici předvaha. Tak
>snad z ní, ne :)
>Myslím, že je vždy potřeba vycházet z reálného stavu a
>realita je taková, že paní prostě ty inventury nemá.
>Může také navrhnout klientovi rekonstrukci celého
>účetnictví 2016, ale to předpokládám klient zaplatit
>nechce.
Dle mého názoru pokud je smlouva na zpracování účetnictví uzavřena mezi klientem a externí účetní tak, že bude externí účetní zpracovávat účetnictví za období od 1.4.2017, tak nemůže šahat do účetnictví roku 2016 ani do účetnictví za 1.Q 2017. Za zpracování účetnictví 2016 a 1.Q 2017 ručí někdo jiný, pokud do něj "šáhne" nový externí účetní, bude z toho pak mít jen problémy. Nemluvě o tom, že za případné přepracování 1.Q 2017 jí těžko nový klient zaplatí.
Takže v tomto okamžiku je to na tazatelce, jak má s klientem domluveno, jaké doklady a podklady jí má klient pro včasné zpracování účetnictví předat. A v jakých termínech.
A jak moc chce čistit zadarmo cizí Augiášův chlév.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 5. 2017 15:32
Dobrý den,
prosím o radu, jak postupovat. Přebírám účetnictví k od 1.4.2017,
od bývalé účetní jsem dostala šanon s doklady, na kterých jsou zapsaná čísla dokladů ( mimichodem ještě řada 16...), doklady nejsou ani vylepené, ani naskenované. K nim jsem dostala vytištěnou obratovou předvahu analyticky 2016, 2017, inventurní soupis majetku 2016. A zálohu software k 1.4.2017. Bohužel v programu není vyhotovena uzávěrka, tedy rok 2016 není ukončený. Rok 2016 by měl být předán daňovému poradci k vyhotovení daňového přiznání. Co mě tíží je, že nevím, zda tedy pokračovat v číslování dokladů v řadě 16. A jak nasadit počáteční stavy účtů....Účtuji v Pohodě a firma je měsíčním plátcem DPH.