Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 5. 2017 8:03
Dobrý den, prosím o radu. Naše ZA je nemocná od prosince 2015. Potvrzení o trvání neschopnosti osobně nenosí, nyní jsme se doslechli, že jí snad byl přiznán důchod 3.stupně. A tady si teď nejsem jistá.
Našla jsem článek, viz : Pracující poživatelé invalidních důchodů pro invaliditu třetího stupně mají nároky na nemocenské omezeny ve stejném rozsahu jako poživatelé starobních důchodů. Jejich podpůrčí doba, tedy doba, po kterou lze nemocenské pobírat, činí nejdéle 70 kalendářních dnů při jedné pracovní neschopnosti a současně nejdéle 70 kalendářních dnů v rámci jednoho kalendářního roku. Nemocenské se jim přitom poskytuje nejdéle do skončení zaměstnání. Celková podpůrčí doba u poživatele invalidního důchodu třetího stupně (a stejně tak starobního důchodce) činí 84 dní. 84 dní se skládá z 14 dnů náhrady mzdy vyplácené zaměstnavatelem a 70 dní vyplácení nemocenského státem. Po uplynutí této doby můžete zůstat v dočasné pracovní neschopnosti, ale nárok na výplatu nemocenské mít již nebudete. Do podpůrčí doby se započítávají i předchozí doby nemoci z předchozích 380 dní, pokud od skončení poslední nemocenské neuplynulo alespoň 190 dní.
To by mi asi poslali nějaké rozhodnutí o přiznání důchodu, jde mi o to, jestli jí nemocenskou stále proplácí a já jako mzdová mám správně postupovat. Děkuji z váš čas