Re: Odstupné - ukončení PP zdr.nezpůsobi
a co toto znění:
Na odstupné má nárok i zaměstnanec, který skončil pracovní poměr okamžitým zrušením, tedy pokud:
- podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce?
A co udělal zaměstnavatel, když jste přinesl posudek, že dlouhodobě jste pozbyl schopnost práci vykonávat ? Dal vám výpověď nebo nabídl jinou práci?
>>> Re: Odstupné - ukončení PP zdr.nezpůsobi
>>>
>>> >>Dobrý večer, nastoupil jsem do zaměstnaní po
>>>>>ročním
>>>>>neplaceném volno - inval. důchod. V současném
>>>>>zaměstnání
>>>>>mi nenabídli zaměstnání, které bych mohl vykonávat -
>>>>>podle svého závodního lékaře jsem dlouhodobě pozbyl
>>>>>způsobilost vykonávat svou práci. Můžu mít nárok na
>>>>>odstupné? Děkuji.
>
>a co toto znění:
>
>Na odstupné má nárok i zaměstnanec, který skončil
>pracovní poměr okamžitým zrušením, tedy pokud:
>
>- podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní
>preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního
>úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále
>konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a
>zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení
>tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce?
Pokud zaměstnanec zruší PP okamžitě, nemá nárok na odstupné, ale na náhradu mzdy (platu).
V původním dotazu uvádíte, že jste dle lékařského posudku závodního lékaře dlouhodobě ztratil způsobilost konat dosavadní práci, ale právní úprava okamžitého zrušení PP, kterou zmiňujete, uvádí jiný posudkový závěr. U tohoto posudkového závěru (nemůžete bez vážného ohrožení zdraví dále konat dosavadní práci) není dána povinnost zaměstnavatele převést vás na jinou práci, ani není dán výpovědní důvod (takže o odstupném nemůže být řeč). Jakmile zaměstnanec předloží zaměstnavateli tento lékařský posudek, je na zaměstnavateli, aby zaměstnanci nabídl jinou práci odpovídající zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno kvalifikaci. Jakmile nabídne, tímto okamžikem padá možnost zaměstnance zrušit PP okamžitě, protože zaměstnavatel byl připraven umožnit. A protože nucené práce byly dávno zrušeny, zaměstnanec může nabídku odmítnout, ale pak bude dána překážka na jeho straně, bude doma, nebude mít žádný příjem a bude se čekat, až dá sám výpověď a tuto patovou situaci ukončí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 5. 2017 10:02
>>Dobrý večer, nastoupil jsem do zaměstnaní po ročním
>>neplaceném volno - inval. důchod. V současném
>>zaměstnání
>>mi nenabídli zaměstnání, které bych mohl vykonávat -
>>podle svého závodního lékaře jsem dlouhodobě pozbyl
>>způsobilost vykonávat svou práci. Můžu mít nárok na
>>odstupné? Děkuji.
>Pokud důvodem té dlouhodobé ztráty zdravotní
>nezpůsobilosti nebyl pracovní úraz, nemoc z povolání nebo
>ohrožení touto nemocí, tak ze zákona ne.
A byla by prosím nějaká možnost? dĚKUJI