Re: HPP + část do DPP = úspora
Práce na PP a současně na DPP není problém. Několik takový pracovníků mám (ale nic nevymýšlíme, orpavdu pracují jako..... a k tomu mají úklid na DPP).
Nejde jen o nižší výměr na důchod, ale i o nižší výměr na nemocenskou a nižší průměry na dovolenou. Dále musíte udržet zaručenou mzdu.
Otázky:
A co ta firma, co "tohle vymyslela" chce?
A otázky pro Vás: kolik s tím bude papírování a vyplatí se to ve výsledku?
Přispívat zaměstnancům do penzijního fondu můžete, státní příspěvek se však dává pouze na příspěvky účastníka, ne na příspěvky zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 5. 2017 9:22
Dobrý den, našemu jednateli byl předložen od jisté tím zabývající se firmy, návrh na úsporu ve mzdách. Mě jakožto účetní se to ale vůbec nezamlouvá a to, že je to neobcházení zákona, jak zástupce oné firmy tvrdí, podle mě pravda není. Prý tuto optimalizaci už vypracovali pro několiko firem a kontroly jak z OSSZ, ZP či FÚ bez problémů prošly. Dám příklad: Zaměstnanec má základní mzdu 15.000 + k tomu prémie 5.000. Nově by těchto 5.000 bylo sepsáno na DPP - činnost a hodiny bysme si k HPP napasovali tak, aby to bylo před orgány průkazné. Tím by odvody na ZP + SP jak zaměstnanci tak zaměstnavateli klesly. Tím by se však i snížil zaměstnanci jak průměr pro náhrady, tak VZ pro důchod. Bylo nám řečeno, ať navrhneme zaměstnancům, aby si měsíčně uspořenou částku, v případě, co jsem tu použila HM = 20.000 a nebo HM 15.000 + 5.000 DPP = + 805,- Kč pro zaměstnance, alespoň částečně spořili do PF, kde je možnost i státního příspěvku a tím si tak kompenzovali v budoucnu nižší VZ pro důchod.
Prosím, myslíte si, že je možné legálně takhle u cca 80 zaměstnanců postupovat ? Nikoho bychom do toho prý nenutili, po řádném vysvětlení zaměstnancům, by záleželo na každém z nich jednotlivě, zda by na část prémiové složky kývly přesunout do DPP.
Velice děkuji za Vaše názory, hezký den.