HPP + část do DPP = úspora

• (neregistrovaný)

5. 5. 2017 9:22

Dobrý den, našemu jednateli byl předložen od jisté tím zabývající se firmy, návrh na úsporu ve mzdách. Mě jakožto účetní se to ale vůbec nezamlouvá a to, že je to neobcházení zákona, jak zástupce oné firmy tvrdí, podle mě pravda není. Prý tuto optimalizaci už vypracovali pro několiko firem a kontroly jak z OSSZ, ZP či FÚ bez problémů prošly. Dám příklad: Zaměstnanec má základní mzdu 15.000 + k tomu prémie 5.000. Nově by těchto 5.000 bylo sepsáno na DPP - činnost a hodiny bysme si k HPP napasovali tak, aby to bylo před orgány průkazné. Tím by odvody na ZP + SP jak zaměstnanci tak zaměstnavateli klesly. Tím by se však i snížil zaměstnanci jak průměr pro náhrady, tak VZ pro důchod. Bylo nám řečeno, ať navrhneme zaměstnancům, aby si měsíčně uspořenou částku, v případě, co jsem tu použila HM = 20.000 a nebo HM 15.000 + 5.000 DPP = + 805,- Kč pro zaměstnance, alespoň částečně spořili do PF, kde je možnost i státního příspěvku a tím si tak kompenzovali v budoucnu nižší VZ pro důchod.
    Prosím, myslíte si, že je možné legálně takhle u cca 80 zaměstnanců postupovat ? Nikoho bychom do toho prý nenutili, po řádném vysvětlení zaměstnancům, by záleželo na každém z nich jednotlivě, zda by na část prémiové složky kývly přesunout do DPP.
    Velice děkuji za Vaše názory, hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2017 9:43

Maxx (neregistrovaný)

Re: HPP + část do DPP = úspora
      Práce na PP a současně na DPP není problém. Několik takový pracovníků mám (ale nic nevymýšlíme, orpavdu pracují jako..... a k tomu mají úklid na DPP).
      Nejde jen o nižší výměr na důchod, ale i o nižší výměr na nemocenskou a nižší průměry na dovolenou. Dále musíte udržet zaručenou mzdu.
      Otázky:
      A co ta firma, co "tohle vymyslela" chce?
      A otázky pro Vás: kolik s tím bude papírování a vyplatí se to ve výsledku?
      Přispívat zaměstnancům do penzijního fondu můžete, státní příspěvek se však dává pouze na příspěvky účastníka, ne na příspěvky zaměstnavatele.

• 5. 5. 2017 14:07

veronika.ba (neregistrovaný)

Re: HPP + část do DPP = úspora
      A na jakou činnost by DPP byla sepsána? To by u vás najednou všech 80 lidí uklízelo za 5tis měsíčně? Nešla bych do toho....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).