Doplatek do minimální mzdy

• 11. 5. 2017 10:12

Dobrý den, prosím o radu. Máme jednoho zaměstnance s minimální hod. mzdou (je to i jeho zaručená mzda). Počítám dubnovou výplatu a nevím, jestli do výpočtu zda jeho hod. mzda za duben odpovídá min. mzdě zahrnu i náhradu na svátky. Účetní program mi ji tam zahrnul a já si nejsem jista, zda je to správně.
    Předem děkuji za odpověď!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2017 10:28

jasná. (neregistrovaný)

Re: Doplatek do minimální mzdy
      Do dosažené mzdy nebo platu rozhodného pro vznik nároku na doplatek
      do minimální mzdy se zahrnují všechna mzdová plnění, s výjimkou mzdy a platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli. Do mzdy (platu) se rovněž nezahrnují plnění poskytovaná v souvislosti se zaměstnáním, zejména náhrady mzdy, odstupné, cestovní náhrady, odměna za pracovní pohotovost.

• 11. 5. 2017 11:32

jasná. (neregistrovaný)

Proč chcete honit programátory? Přečtěte si to ještě jednou.

• 11. 5. 2017 11:44

kvítí75 (neregistrovaný)

Čtu: "Do mzdy se rovněž nezahrnují....zejména náhrady mzdy......"
      Pochopila jsem to tak, že do výpočtu nezahrnu náhradu za svátky, ale pouze hod. mzdu + prémie. To vydělím počtem odpracovaných hodin a výsledná hod. mzda musí být rovna nebo vyšší než min. hod. mzda.
      Omlouvám se, ale tak jsem to pochopila...

• 11. 5. 2017 15:28

Kara

Já jsem teda dost dobře nepochopila, cože to vlastně chcete zkontrolovat. Píšete, že je odměňovaný hodinovkou - a to minimální hodinovkou, která je zároveň jeho zaručenou mzdou.
      Takže jeho zákonný plný úvazek je 40 h týdně a má na hodinu 66 Kč? Za každou odpracovanou hodinu tedy dostal 66 Kč. Na Velký pátek a Velikonoční pondělí nepracoval, protože byly svátky, takže ke mzdě za práci dostal náhradu za svátky (tzn. hodiny svátků x hodinový průměr, který nesmí být nižší než 66 Kč). Co vlastně chcete zjistit?

• 12. 5. 2017 6:39

kvítí75 (neregistrovaný)

Dobrý den, Karo, omlouvám se za pomatený dotaz... Jde mi o toto: tento zaměstnanec má ID z důvodu mentálního postižení, u nás je zaměstnán víceméně z dobré vůle našeho vedení. Má plný úvazek (úklid výrobních hal+pomocné práce), i když z důvodu svého postižení plně pracuje cca něco přes polovinu pracovní doby. Od letoška, kdy došlo u ID k takovému skoku v min. mzdě, mu chce vedení platit opravdu jen to minimum.
      Teď k té mzdě - skládá se ze základu, pohyblivé prémie a bonusu, který činí 8% ze součtu základu a prémie při splnění daných kritérií. V měsících lednu až březnu jsem prémii vždy upravila tak, aby součet těchto tří složek dával min. mzdu.
      Teď za duben jsem zapomněla prémii doplnit a program mi při výpočtu zahlásil doplatek do minimální mzdy, což bylo v pořádku, ale jeho výše ne. Pokud bych přičetla pouze ten programem vypočítaný doplatek, tak se na min. hod. mzdu dostanu pouze se započtením náhrady za svátek, což se mi právě nezdálo a chtěla jsem se zde ujistit, zda mám pravdu já nebo program.
      Omlouvám se za sáhodlouhé a snad srozumitelné vysvětlení.

• 12. 5. 2017 13:20

Kara

Dobrý den, takže on nemá základ 66 Kč/hodinu, ale např. 50? A k tomu pak dostane prémie a bonus a musí vyjít, že celková mzda podělena odpracovanými hodinami musí vyjít nejméně 66. Je to tak?
      Podle mě by se to mělo počítat tak, že hrubá mzda bez náhrad mzdy (tzn. bez náhrady za dovolenou, lékaře, svátek...) a bez zákonem daných příplatků (bez přesčasového příplatku, nočního apod.) podělena SKUTEČNĚ odpracovanými hodinami by mu měla udělat nejméně 66 Kč na odpracovanou hodinu.

• 12. 5. 2017 13:30

kvítí75 (neregistrovaný)

Přesně tak! :-) Napsala jste to naprosto stručně a výstižně a ne jako já na deset stran :-)
      Děkuji moc za vyjasnění a utvrzení. Program to tedy opravdu počítá špatně :-( Musím si to ohlídat a co nejdříve oslovit programátory.
      Ještě jednou moc děkuji a přeji slunečný víkend! :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).