Re: Dph u výdajů na auto-důležité
Základní princip DPH odpočet DPH si nemůžete uplatnit u plnění která nepoužitejete pro podnikání/plnění na výstupu.
Proto pokud něco spotřebujete do podnikání a něco pro osobní spotřebu, tak se to v tomto poměru krátí.
Má dvě základní cesty buď krátit odpočet DPH na vstupu nebo odvádět DPH na výstupu.
DPH krátím jen u PHM, tj. vystavuji si doklad o použití (podle poměru služebních/soukr.jízd).
Náklady na ostatní provozní náklady - oprava, olej, pneu nekrátím. Tak teď přemýšlím, zda postupuji v souladu se zákonem. Jsem toho názoru, že oprava by např. byla stejně provedena, i když bych s autem jezdil např. jen služebně.
Marta
Hezká argumentace.. :-)
Příklad auto používáte služebně:soukromě 1:99. Stále se Vám zdá OK, že "firma" platí opravy a náklady spojené s autem?
Odhlédněte od toho, že firma i Vy jste totéž... :-)
A teď mi řekněte použil by jste stejný argument pokud Vy by jste byl firma a soukromě auto používal nějaký zaměstnanec? ;)
Re: Dph u výdajů na auto-důležité-znovu!
Vy jste tedy toho názoru, že když není uplatněn odpočet DPH na vstupu, že se musí krátit DPH i z oprav a dalších provozních výdajů stejně jako u PHM?. V případě, že budu zaměstnavatel, budu mít auto na leasing, nebude uplatněna DPH na vstupu (ani z finan.služaby LE společnosti) a bude ho používat zaměstnanec semtam soukromě, dle Vás budete krátit PHM, DPH z oprav atd.? U aut kdy je uplatněn celý odpočet krátí se odpočet ale když není uplatněn?
Jsem toho názoru, že pokud "plnění" na výstupu neslouží k podnikání či zdanitelnému plnění na výstupu není nárok pro odpočet na vstupu. Popřípadě poměrně a v závislosti na významnosti.
To, že mohu či nemohu uplatit odpočet DPH při nákupu auta s tím nesouvisí.
prohlížela jsem si teď dotaz a odpovědi na něj s názvem: soukr.jízdy služ.automobilem a DPH. Poslední odpověď autor anonymní zde porovnává rozdíl zaměstnavatel a podnikatel a to jak ZDP a ZDPH. Můžete se prosím podívat? Vy píšete že uplatnění odpočtu DPH na vstupu nemá význam. Zde v odpovědi čtu něco jiného. Díky.
Tak teď jsem si znovu přečetl svůj text. Uvědomil jsem si, že jsem situaci popsal chybně. DPH krátím u PHM podle % soukr.jízd. DPH u oprav a dalších provoz.výdajů nekrátím a uplatňuji celé z dokladů. Napsal jsem že nekrátím, ale já nekrátím jen DPH. Jinak tyto provozní výdaje na konci roku krátím % soukr.jízd přepočtený za celý rok. Ve výdajích mám tedy celkovou částku za provozní výdaje (rozlišuji v deníku výkonem) v cenách bez daně (DPH 100% uplatněno na vstupu) a tuto sumu vynásobím vypočteným % a dávám do příjmů. Omlouvám se za nesprávnou formulaci. Nějak jsem si myslel, že to vyplývá z předchozí věty (tedy to, že nekrátím jen DPH, na daň z příjmu jsem v té chvíli nemyslel)
Tak teď jste mě dokonale rozhodil. Částku uvádím do příjmů na konci roku jako příjem podnikatele. Domníval jsem se, že to buď může být v deníku jako příjem (mimo DPH) nebo přímo v daň.přiznání - jako položka zvyšující základ daně. Mohl byste mi prosím napsat proč by to mohlo být posouzeno jako zdanit.plnění?
Chcete to polopatě nebo sofistikovaně? :-)
Jestliže sám něco deklarujete jako příjem nečekejte, že úřad to bude vnímat jinak. Proto tedy zdanitelné plnění na výstupu na základě Vašeho deníku/tvrzení.
(Mimochodem je to jedna z variant řešení.)
Příznání už byla správnější cesta, a pro informaci cest je více...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 10. 2005 16:11
Prosím náléhavě o radu. Je právě období III. Q DPH a mám ještě do úterka čas, abych mohl případně opravit své účtování-daň.evidenci. Uzavřel jsem leas.smlouvu na ojeté auto. DPH si nemohu uplatnit, není ani rozlišena ve splát.kalendáři. Zatím mám ve výdajích jen pohonné hmoty a žádné opravy. Potřebuji vědět, zda bych měl kráti DPH u pohonných hmot podle ujetých kilometrů soukromě. Podíl soukr.jízd je cca 30-40%. Když jsem pročítal odborné knihy, dočetl jsem se, že u aut, u kterých není uplatněn odpočet při nákupu, nemusí se provádět krácení. Teď však přemýšlím, zda to je oprav a dalších provoz.výdajů nebo i u pohonných hmot. Nebo vlastně jak bych měl postupuvat správně. Už jsem z toho jelen.
Milan