Re: Tzv.prekérní situace
Teď přesně nevím, ale myslím si, že pokud nepodáte včas formulář Přiznání, čeká Vás nějaká sankce 10% z částky, která odpovídá příslušnému období (povinnost - 10% navíc, odpočet - 10% dolů).
Myslím si, že v tak krátké době vám ani finanční referent ani vedoucí moc nepomůžou.
Já bych možná zkusila podat do 25. "nějaké" přibližné Přiznání (záleží na Vaší fantazii) a v nějaké krátké době Dodatečné nebo jak tomu dnes též říkají v některých případech Odvolání proti podání.
A nebo .... § 55a zákona o správě daní a poplatků .... oni vám napaří "příslušenství daně" a vy požádáte o jeho prominutí a napíšete k tomu srdcervoucí dopis, že daň platíte vždy včas a přiznání podáváte taktéž včas, avšak že tentokráte jste se o 5 dnů opozdila .... a takovy ty libový kecy ....
Na dohodu bych nespoléhala, i ten nejlepší úředník se musí řídit platnými zákony a pokud vím, tak v zákoně není stanoveno, že berňák může lhůtu pro podání přiznání k DPH prodloužit. (Něco jiného je to u daně z příjmů, tam může). Takže bych skutečně podala nějaké přibližné přiznání a časem jeho "opravu" pomocí dodatečného přiznání nebo odvolání přiznání. Koneckonců když máte odpočet, tak o nic nejde. Podejte nějaké přibližné přiznání na menší odpočet, který budete mít jistě. Další odpočty si můžete legálně nechat do dalšího měsíce.
Tričko s výstřihem, předem vyhlédnutý úředník v podatelně a srdceryvná historka o tom, jak jsem to nestihla a jak mi šéf těch 10% strhne z platu a hned potom mě vyhodí...Dostala jsem razítko s dva dny starým datem - tzn. 25. Podruhé to ale zkoušet nebudu, doporučuji přibližné přiznání.
Odpověd je jednoduchá, ale dnes už asi nepomůže - stačí podat žádost o posunutí termínu z výše popsaného důvodu - jedná se bezesporu o nepředvídatelnou překážku (OK, napište porucha a ne stěhování :-) ) - Pokud FU neodpoví do řádného termínu (a to pri podání např 23 v měsíci není technicky možné, tak automaticky máte nárok na prodloužení termínu o dobu mezi datem podání žádosti a správným termínem (23-25 jsou 2 dny, takze mame termín do 27ho) a pokud bude zadost napr o 5 dní, tak pochybuju, že se FU vyplatí psát Vám doporučeně dopis že nesouhlasí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 10. 2005 22:01
Prosím,co dělat když - nemám dodělané DPH pro firmu,která se přestěhovala,přes víkend měla být hotova siť a vše v provozu a cosi se zvrtlo a v provozu není ani účetní program. Možná se na tom už pracuje,ale pro jistotu by mě zajímalo,jestli je FÚ schopen takový případ brát jako omluvitelný a smířit se s podáním přiznání o pár dnů déle. Daň se neplatí,je nadměrný odpočet.Díky.