Re: srážková daň PO za rok 2016
To jsem našla, jelikož to byla velká částka , tedy i výsledek je ohromující... mne zajímá, když částka daně byla odvedena v termínu, zda se nějak k tomu přihlíží... nebo zda bych mohla dát žádost na odstranění tvrdosti zákona. Jsem pojištěna na škodu způsobenou zaměstnavateli, nevím zda je to pokuta a nebo xxx?Děkuji za odpověď.
Re: prominutí sankcí FÚ, škoda zam-teli
Měla jsem stejný případ s daní z příjmu fyzických osob (OSVČ), daň zaplacena v termínu, přiznání podáno pozdě. Sankce byla vypočtena i z daně (byla víc než 500 Kč).
Odstranění tvrdosti - netuším. Škoda zaměstnavateli - taky netuším.
Třeba se někdo přidá.
Příslušenstvím daně - úroky, penále, pokuty a náklady řízení, jsou-li ukládány nebo vznikají-li podle daňového zákona.
K prominutí příslušenství daně - viz. § 259 a následující DŘ
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-280#cast3
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-21.pdf
Vám ale FÚ vyměří "Pokutu za opožděné tvrzení daně" dle § 250 DŘ
A na to se, dle mého názoru, výše uvedené §§ k prominutí příslušenství nevztahují.
Dnes je snad dražší "nepodání" papíru, než nezaplacení daně.
jak já to čtu a chápu, tak musíte splnit bod a) i bod b). Tam je uvedeno " .... pokud a) ... a b) ...."
(7) Výše pokuty za opožděné tvrzení daně je poloviční, pokud
a) daňový subjekt podá řádné daňové tvrzení nebo dodatečné daňové tvrzení do 30 dnů od marného uplynutí lhůty pro jeho podání a
b) v daném kalendářním roce nebylo správcem daně u daňového subjektu v době vydání platebního výměru zjištěno jiné prodlení při podání řádného daňového tvrzení nebo dodatečného daňového tvrzení.
ano mám to v pracovní náplni....
ale pojištění... výluky....článek 2 písmeno/ k/...tím, že zaměstnavateli byla v důsledku jednání pojistěného uložena nebo vůči němu uplatněna majetková újma/např. pokuta, penále,smluvní pokuta, úrok z prodlení/ s vyjímkou sankcí uložených v souvislosti s výpočtem a placením daní, poplatků a cel nebo pojistného na veřejné pojištění... takže si myslím, že nebude plnit.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 5. 2017 14:00
Dobrý den, zaplatila jsem v srpnu 2016 za PO srážkovou daň z dividend, ale opomněla jsem podat přiznání ke srážkové dani pravděpodobně k 3.4.2017. Může mi prosím někdo poradit- napsat, jaká mne čeká sankce za nepodané přiznání/zasláno až dne 30.5.2017/když částka daně byla v pořádku odvedena na účet FÚ? Děkuji.