Občanské sdružení

• (neregistrovaný)

18. 1. 2013 2:49

Dobrý den,
    jsem členem ob. sdružení, které do teď fungovalo formou rodinného byznysu. Ve výboru klubu je předsedou slečna, její přítel a jeden nestranný člen. Nyní se k nim přidal kamarád slečny, a ještě jedna slečna. Na členské schůzi jsme si jednohlasně odhlasovali, že 11.1.2013 bude předáno kompletní účetnictví klubu profesionální účetní, která měla udělat revizi účetnictví od založení klubu do konce roku 2012 (jedná se o cca. dva roky) a i za jakých podmínek. Účetní předání dosud i přes přání členů neproběhlo, dle mého názoru především proto, že v účetnictví budou "díry" s odkazem na to, že se výbor rozhodnul jinak. Klub se zabývá pořádáním akcí pro veřejnost, které by dle četnosti a průměrného výdělku měli ročně přinést do klubu zhruba 30.000 Kč. Dle našich propočtů by tedy na účtu klubu nebo v majetku měli být věci a finance za cca. 60.000 Kč bez sponzorských darů. Dle předsedkyně klubu jsou v majetku věci za nějakých deset patnáct tisíc a na účtu 20.000 Kč, což podle mého názoru není adekvátní vůči předpokládaným výdělkům. Jelikož si doteď vedla předsedkyně klubu účetnictví sama (účetní není), nedala nikomu z nás možnost zjistit, jaký je, nebo má být skutečný stav pokladny a co je majetkem klubu. Pokud se já osobně zeptám, jak to s účetnictvím je, není na můj dotaz reflektováno, případně jsem označena za člověka, který dělá akorát zle. 
    Jedná se mi tedy především o toto:
    1) má výbor klubu právo nerespektovat rozhodnutí členské schůze, případně dodatečně měnit obsah domluvy? (toto není první případ změny...bylo např. odhlasováno, že proběhne rozšíření výboru klubu s tím, že si každý navrhne své kandidáty,  předsedkyně si následně stanovila v pozvánce na volební čl. schůzi podmínky tak, aby zvolitelnými byli pouze její dva kamarádi)
    2) má výbor klubu právo nereflektovat na přání, stížnosti a dotazy směřované na něj? (př. třikrát jsem žádala o zápis z členské schůze a ani jednou jsem nedostala od výboru ani odpověď, natož zápis)
    3) jak postupovat, když si myslím, že účetnictví klubu není v pořádku, ale přes výbor klubu se k těmto údajům nelze dostat, jelikož si dělají zásadně co chtějí?

Děkuji za informaci
    Matušková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2013 13:31

bez přezdívky

Dobrý den,

pro občanské sdružení náš právní řád upravuje pouze základní rámec a nechává tak na zakládajících členech resp. i ostatních členech sdružení, aby si běžný chod sdružení určili ve svých stanovách. Vše se tedy bude odvíjet od Vašich stanov. Obecně lze však říci následující:

K Vaší odpovědi na první otázku: Samozřejmě je výbor sdružení vázán tím, co si členové schválí na členské schůzi, o které je nutné vést podrobný zápis. Pozdější změny nejsou přípustné.

S tím souvisí i odpověď na druhou otázku, kdy si každý člen může vyžádat kopii zápisu ze členské schůze, případně alespoň do něj nahlédnout. Taková práva by každému členovi měla být přiznána právě ve stanovách sdružení.

Případná Vaše obrana oproti pochybnému účetnictví případně i oběma předchozím otázkách bude vycházet z opravných prostředků, které dovolí stanovy sdružení. V případě, že podle stanov nelze podat opravný prostředek, stanovuje § 15 zákona č. 83/1990, o sdružování občanů, následující: „Považuje-li člen sdružení rozhodnutí některého z jeho orgánů, proti němuž již nelze podle stanov podat opravný prostředek, za nezákonné nebo odporující stanovám, může do 30 dnů ode dne, kdy se o něm dozvěděl, nejpozději však do 6 měsíců od rozhodnutí požádat okresní soud o určení, zda je takové rozhodnutí v souladu se zákonem a stanovami.“
      Doufáme, že jsme Vám našimi odpovědi pomohli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).