Zásadní nepochopení je, že se nejedná o žádné peníze a ani o žádný účetní případ. Celá operace se týká pouze výpočtu daně z příjmu. Náklady z účetnictví na PHM a parkovné vyjmete z daňových nákladů ( v daňovém přiznání budou asi na řádku 40 ) a paušál bude na řádcích 111 nebo 112 - to si přečtěte v zákoně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 1. 2013 10:07
Dobrý den,
prosím o radu ohledně paušálnich náhrad za PHM a parkovné.
Celou problematiku jsem se pokusil nastudovat v zákonech i konzultacemi a zdá se, že jsem se přiblížil k pochopení celé problematiky. Co jsem však stále zcela nepochopil je co s prostředky, které uplatněním daňového paušálu de fakto zbudou na účtech (nebo pokladně), tedy rozdíl mezi skutečnými náklady a vykázanými? U fyzické osoby je to poměrně jednoduché, protože s prostředky může volně disponovat. U právnické osoby ovšem nevím.
Stanou se tyto peníze v podstatě již zdaněným ziskem společnosti ( neboť jde o náklady nepodléhající zdanění) a přiřadí se tedy ke zdaněnému zisku společnosti k rozdělení na valné hromadě? Nebo jsou to pouze jakési fiktivní peníze, které se ve firmě v podstatě pouze hromadí a nejdou dále rozdělit, což byl jeden z názorů, který jsem také obdržel?
Nejde mi o zaúčtování a celý proces daňového přiznání, který snad již chápu, ale právě o to co se skutečnými prostředky po podání daňového přiznání a zaplacení daní v podstatě nižších o rozdíl mezi skutečnými a vykázanými náklady. Možná jen stále pletu účetní a daňové položky.
Firma samozřejmě účetně vede náklady na PHM u všech vozidel, která jsou ve firmě, vede jednotlivé knihy jízd z důvodu odpočtu DPH a používá vozidla pouze pro firemní účely a žádné (ani na vozidla uplatňující paušál -max.3) nepůjčuje zaměstnancům ani spolupracujícím osobám k soukromým jízdám.
Děkuji Jansa Daniel