Paušály na auto u právnických osob

• (neregistrovaný)

19. 1. 2013 10:07

Dobrý den,
    prosím o radu ohledně paušálnich náhrad za PHM a parkovné.
    Celou problematiku jsem se pokusil nastudovat v zákonech i konzultacemi a zdá se, že jsem se přiblížil k pochopení celé problematiky. Co jsem však stále zcela nepochopil je co s prostředky, které uplatněním daňového paušálu de fakto zbudou na účtech (nebo pokladně), tedy rozdíl mezi skutečnými náklady a vykázanými? U fyzické osoby je to poměrně jednoduché, protože s prostředky může volně disponovat. U právnické osoby ovšem nevím.
    Stanou se tyto peníze v podstatě již zdaněným ziskem společnosti ( neboť jde o náklady nepodléhající zdanění) a přiřadí se tedy ke zdaněnému zisku společnosti k rozdělení na valné hromadě? Nebo jsou to pouze jakési fiktivní peníze, které se ve firmě v podstatě pouze hromadí a nejdou dále rozdělit, což byl jeden z názorů, který jsem také obdržel?
    Nejde mi o zaúčtování a celý proces daňového přiznání, který snad již chápu, ale právě o to co se skutečnými prostředky po podání daňového přiznání a zaplacení daní v podstatě nižších o rozdíl mezi skutečnými a vykázanými náklady. Možná jen stále pletu účetní a daňové položky.
    Firma samozřejmě účetně vede náklady na PHM u všech vozidel, která jsou ve firmě, vede jednotlivé knihy jízd z důvodu odpočtu DPH a používá vozidla pouze pro firemní účely a žádné (ani na vozidla uplatňující paušál -max.3) nepůjčuje zaměstnancům ani spolupracujícím osobám k soukromým jízdám.
    Děkuji Jansa Daniel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2013 11:01

bez přezdívky

Zásadní nepochopení je, že se nejedná o žádné peníze a ani o žádný účetní případ. Celá operace se týká pouze výpočtu daně z příjmu. Náklady z účetnictví na PHM a parkovné vyjmete z daňových nákladů ( v daňovém přiznání budou asi na řádku 40 ) a paušál bude na řádcích 111 nebo 112 - to si přečtěte v zákoně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).