Záloha - ztráta na výdělku

• (neregistrovaný)

20. 6. 2017 14:42

Dobrý den,
    zaměstnanci jsme vyplatili část (zálohu) ztráty na výdělku, zatím je
    stále v PN. Uvádím to prosím někam do mzdy? Máme SW Pohoda.
    Jediné políčko, kam mě napadá to zadat je kolonka v čisté mzdě - Daň z příjmů - Zd. náhrady..Jestli jsem pochopila správně, nemělo by se z této zálohy platit sociální ani zdravotní pojištění? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2017 16:18

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Záloha - ztráta na výdělku
      Pokud jste dali jhako zálohu, dáte jen jako srážku z čisté mzdy (správně je záloha předem vyplacená). To, že se nesráží pojistné, se projeví až při zadání náhrady do mzdy, ne v záloze. Z částky pro zálohu si odečtěte fiktívní částku na dan.

• 21. 6. 2017 12:23

paja.1 (neregistrovaný)

Děkuji Vám za odpověď. Jen jsem asi natvrdlá, ale tu srážku z čisté mzdy dám, až se zaměstnanec vrátí do práce? Je v dlouhodobé PN, dostává jen dávky od OSSZ a zatím stále marodí. Na OSSZ nám řekli, že ztráta na výdělku se vyplácí až po ukončení PN, proto jsme mu alespoň zatím vyplatili jakoby zálohu.

• 21. 6. 2017 14:18

JiřinaH. (neregistrovaný)

Naopak, jak k tomu zaměstnanec přijde- není-li PÚ za problematrických okolností, které by mohly změnit výši náhrady,
      je vhodné průběžně nalespoň něco vyplatit. Neuvědomila jsem si, že píšete, že je dloudobě v PN,tedy záloha, kterou chceme dát do čisté jako srážku se Vám bude táhnout jako dlužná částka ( zam.bez příjmu), dokud nebude srovnaná. Myslím,že můžete proplatit i normálně, i když je nemocný(není odvod), takže to nebude mít na nic vliv, jen zdaníte. Částku náhrady pro jistotu nevypláceje úplně celou, kdyby něco bylo v bvudoucnu k řešení.
      Tedy - ne jako zálohu v čisté ,ale v hrubé .Po zdanění vyplatíte a pro sebe povedete jako "zálohově "vyplacenou náhradu.Můžete tak činit průběžně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).