Založení makléřské firmy

• (neregistrovaný)

20. 1. 2013 19:17

Dobrý den,
    chceme si s kamarádem založit makléřskou firmu, kdy chceme poskytovat služby v oblasti pojišťovnictví (pojišťovací zprostředkovatelé) a investic (investiční zprostředkovatelé).
    Kamarád má cca 15-ti letou praxi v oboru, já mám pouze VŠ se zaměřením na ekonomiku bez praxe.
    Chtěl jsem se Vás tedy zeptat co a jak musíme udělat.Děkuji za odpověď. Petr Skopal

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2013 18:35

petr.cizek2 (neregistrovaný)

Dobrý den,

obě uvedené činnosti vyžadují licenci vydávanou Českou národní bankou. Pro vydání licence se vyžaduje splnění předepsaných náležitostí, jejichž bližší specifikace je uvedena zde.

V případě, že o vydání licence budete žádat jako fyzické osoby, je vydání licence konečné a přímo Vás poté opravňuje k výkonu podnikatelské činnosti bez dalšího.

Pokud byste uvedenou činnost zvažovali provádět pod hlavičkou právnické osoby (např. s.r.o.), je třeba postupovat tak, že nejprve založíte společnost sepsáním notářského zápisu, ve kterém budou jako předměty podnikání uvedeny obě činnosti. Následně požádáte o vydání licence Českou národní banku. Po jejím vydání se poté dokončí zápis firmy v obchodním rejstříku se zápisem obou licencí.
      Obě formy podnikatelských osob lze založit online zde.

S pozdravem

Petr Čížek
      ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).