Re: odpis pohledávky - názor
a jak je to v případě, že pohledávka vznikla po 1.1.2014 ve výši 355.000 Kč, hradil po částek a zůstal nedoplatek ve výši 30.000 Kč. Jedná se o pohledávku do 30.000 Kč nebo musím brát výši v době vzniku?
děkuji
děkuji. studuji, čtu a blázním,...
prosím ještě radu. mám 3 pohledávky k jednomu dlužníkovi. všechny vznikly po 1.1.2014. součet všech tří pohledávek je 306 tis. Kč a všechny tři byly splatné v v prvním pololetí roku 2015. na konci roku 2015 vstoupila společnost do insolvence a pohledávky jsme přihlásili v 12/15 k soudu a vytvořila jsem zákonnou OP dle par. 8, ale ve výši 100 %. To je špatně, že? mohla jsem jen do výše 50 %? Co teď? přiznání za rok 2015 samozřejmě odevzdané....
ano, jsou to dva různé případy, které tady popisuji - jedno dle §8 a druhé 8a)
takže shrnu:
§ 8) - insolvence, pohledávky přihlášena, tvořím vždy OP ve výši 100 % a ruším až na základě rozhodnutí soudu
§ 8a) - tvořím u pohledávek nad 30.000 Kč a dle vzniku (zda před či po 1.1.2014) a tvořím dle splatnosti OP, rozpustit před promlčením a pohledávku mohu daňově odepsat
§ 8c) - pohledávky do 30.000 Kč, po splatnosti 12 měsíců tvořím OP 100 % a před promlčením zruším OP a odepíšu pohledávku daňově
ANO??? je to tak?
moc děkuji, opravdu si vážím Vašeho času
děkuji.
šlo by to dle odstavce 1 ? jako k nepromlčené pohledávce vzniklé do 31.12.2013 , 100% po 36 měsících po splatnosti ?
Pohledávka- nedoplatek fa ve výši 13.000 (celk.výše fa 116.000 ), byla splatná v 06/2012, přihlásili jsme ji v 04/2016. Tím, že byla uznána, není tady ještě promlčená?
děkuji za objasnění
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 6. 2017 8:42
Dobrý den,
chtěla bych se podělit o názor daňového poradce. Myslela jsem si (i zde na fóru mi bylo doporučeno), že když vytvořím zákonnou OP položku dle par. 8a) nebo 8b) před promlčením a před datem promlčení OP zruším, tak mohu pohledávku odepsat DAŇOVĚ. Dle daň. poradce smím však daňově odepsat jen pohledávky za dlužníky v insol. řízení. Jinak pouze NEDAŇOVĚ!
jaký máte prosím názor?
děkuji