Dědické právo

• (neregistrovaný)

20. 1. 2013 19:21

Dobrý den.

Obracím se na Vás s prosbou o právní radu ohledně dědického práva.
    Jedná se o rodinný dům ,který v současné době stále vlastní moje matka.
    Mám vlastní rodinu,bydlím 30 km od bydliště mojí matky a protože mám vlastní život a s mojí matkou
    si moc nerozumím,navštěvuji ji pouze jednou za měsíc.
    Snažím se jí různě pomoci.
    Ona je velice svérázná ,proto některé návštěvy končí neporozuměním,výčitky a hádkou vyprovokovanou z její strany.
    Je jí 65 let a po smrti mého otce před šesti lety si po roce od jeho  úmrtí našla nového přítele.
    S tímto mužem sdílí společnou domácnost včetně financí.
    Nachází u mojí matky porozumění a protože má moje matka
    malou živnost ,která ale v současné době již nevydělává,snaží se ji podporovat i finančně.
    Jelikož jsem jediný syn,měl bych mít podle všeho po  úmrtí matky dědické právo na její nemovitost.
    Rodinný dům nechci pro sebe ,ale pro svou starší dceru.
    Když žil můj otec bylo rozhodnuto o tom ,že nemovitost bude zapsána na ni a po dovršení jejích 18 let bude jejím majetkem.
    To však již nestihl právně dotáhnout do konce a matka se tomuto rozhodnutí brání a nechce podniknout příslušné právní kroky pro toto přepsání.
    I přesto ,že je to moje máma,začínám se postupně obávat o to jak může celá záležitost dopadnout v budoucnu.
    Ptám se proto jak zamezit případným nepříjemnostem v budoucnu a jak přesvědčit svojí matku ohledně přepsání nemovitosti.

Dále mne zajímá zda její současný přítel nemůže uplatňovat nárok na tuto nemovitost a pokud ano tak z jakého důvodu.
    Nemyslím si ,že by se matka chtěla s tímto mužem někdy vdávat a nebo ,že má v současnosti
    tendenci majetek na něj přepsat,ale jedná se mi o nárok nebo finanční vyrovnání při případném úmrtí mojí matky.
    Za odpověd,předem děkuji.

S pozdravem.                                                                                      Miroslav Toušek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 1. 2013 11:10

bez přezdívky

Dobrý den,

v případě, že Vaše matka za života převede nemovitost na přítele, nebude nemovitost vůbec předmětem dědictví. V případě, že Vaše matka nemovitost nepřevede, stane se tato při případném úmrtí Vaší matky součástí dědictví. Dědictví se vypořádá v závislosti na skutečnosti, zda Vaše matka zanechá platnou závěť či nikoliv. Pokud bude existovat platná závěť, dědictví se vypořádá v souladu s jejím obsahem s tím, že Vám coby jedinému dítěti, bude v případě jakéhokoliv znění závěti jako neopometulnému dědici náležet polovina dědictví (§479 občanského zákoníku). V případě neexistence závěti nebo její neplatnosti se přistoupí k dědění ze zákona. V takovém případě budete dědicem v první dědické skupině a s ohledem na skutečnost, že Vaše matka nemá žádné další děti ani manžela, zdědíte celý majetek Vy (473 občanského zákoníku). 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).