DPP s odměnou do 10000 Kč/měsíc u OSVČ

• (neregistrovaný)

28. 6. 2017 14:02

Dobrý den,

jsem OSVČ a na některé činnosti (překlady) bych rád zapojil svoji nedospělo dceru (17 let).

Nepředpokládám, že měsíční odměna přesáhne 10000 Kč. Usoudil jsem, že nejvýhodnější forma je Dohoda o provedení práce s podepsáním prohlášením poplatníka.

Jaké všechny povinnosti musím splnit (za předpokladu, že odměna žádný měsíc nepřesáhne 10000 Kč a nemám žádného jiného zaměstnance)?
    - Přihlásit se na FÚ jako plátce daně vybírané srážkou
    - Vést mzdový list, docházku
    - Přihlásit se u Kooperativy k placení pojištění a odvádět 100 Kč každé čtvrtletí
    - Každý měsíc vyplňovat/nevyplňovat HLÁŠENÍ PLÁTCE DANĚ o dani z příjmů vybírané srážkou? Pokud ano, jaký by byl kód příjmu - 21 – ostatní příjmy?
    - Nemusím měsíčně odvádět žádnou sraženou daň (po slevách na dani vyjde nula)
    - Do konce března následujícího roku podat Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně
    - Zapomněl jsem na něco?

Děkuji

Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 6. 2017 14:13

Líba (neregistrovaný)

Re: DPP s odměnou do 10000 Kč/měsíc u OS
      Když bude mít podepsané prohlášení poplatníka, bude daň zálohová u jakékoliv výše DPP. Bude to vyúčtování daně ze závislé činnosti.

• 28. 6. 2017 14:18

Kara

Re: DPP s odměnou do 10000 Kč/měsíc u OS
      Daň bude zálohová (i když po uplatnění slevy bude nulová), ne srážková.
      Ano, i u DPP se vede mzdový list a počet odpracovaných hodin (nesmí přesáhnout 300 v kal. roce).
      Žádné měsíčí hlášení plátce se nepodává, až po skončení roku vyúčtování.
      Kooperativa ne, nebude žádný vyměřovací základ (i když Kooperativa píše něco jiného, je to na Vás).
      Prohlídka u lékaře před sjednáním DPP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).