Re: Ukončení prac.poměru na RD
Váš zaměstnavatel určitě ví, že by Vám měl dát výpověď z organizačních důvodů s odstupným. Výše odstupného je podle doby trvání p.p., takže u vás by to byl trojnásobek. Doporučuji vyčkat a nechat to na zaměstnavateli. Sama, jak vidíte všechny Vámi jmenované akce jsou pro Vás nevýhodné.
Zaměstnavatel chce se mnou ukončit prac.poměr dohodou, ale já mám obavy z toho, když mně rodičovská skončí a půjdu na úřad práce, že dostanu minimum dávek v nezaměstnanosti. Ale to by asi bylo i kdybych dostala výpověď z důvodu likvidace během mé RD, že?
Ano, podpora bude stejná, když půjdete na ÚP z RD u zaměstnavatele jako když nastoupíte po skončení péče o dítě do čtyř let věku bez zaměstnavatele. Obojí berou jako náhradní dobu.
Spíš bych na vašem místě váhala tehdy, kdybyste měli v úmyslu pořídit si v nejbližší době druhé dítě. Pokud budete na druhou PPM nastupovat v době, kdy ještě budete mít zaměstnavatele, budete mít na ni nárok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 7. 2017 10:24
Dobrý den,
Prosím o radu. Jsem krátce na rodičovské dovolené. Firma, kde jsem zaměstnaná 10 let, půjde zřejmě do likvidace, odhadem do jednoho roku. Zaměstnavatel by chtěl se mnou rozvázat prac. poměr dohodou již nyní. Zřejmě nebude problém se s ním domluvit na peníze, ale nevím, na co mám nárok oproti výpovědi, kterou bych dostala z důvodu likvidace.
- Na kolik platů - odstupné bych měla nárok?
- Je možné v dohodě uvést, že mně bude vyplaceno odstupné, abych nemusela z toho platit ZP a SP?
- a hlavně, jak by to bylo s prac. úřadem, když bych přišla po rodičovské žádat o podporu? Četla jsem, že ukončení dohodou znamená, že se dávky krátí na 45% průměrné mzdy.
Moc děkuji za odpověď.
Sandra