Příspěvek na pripojistění zaměstnanců ?

• (neregistrovaný)

26. 10. 2005 9:50

Vazeni, mam nekolik dotazu,
    chceme zamestnancum prispivat na duchodove pojisteni - zivotni a penzijni, pojistovacka uzavrela smlouvy se zamestnanci s tim, ze jim budeme prispivat mesicne castku 666,-Kc - coz je maximalni hranice 8000,- za rok, kterou si muze firma uplatnit jako naklad. Ovsem vsude ctu, ze nakladem firmy je castka maximalne 3% z rocniho vymerovaciho zakladu na soc. pojistne?

Mam zamestnance, ktery mel rocni zaklad 127228 KC - tedy 3% jsou 3816,-Kc.
    Kdybych mu mesicne prispival 666,- tak rozdil mezi 8000-3816 nemuzu uplatnit u tohoto zamestnance jako naklad?

Jsem z toho nejaky popleteny, pojistovacka tvrdi, ze si tech 8000 tisic muzu uplatnit ale to se mi nechce verit.
    Muzete mi prosim rici, jak je to spravne?

Moc dekuji
    Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2005 10:28

HanaP (neregistrovaný)

Re: příspěvek na pripojistění zaměstnanc
      Penzijní připojištění - u zaměstnance měsíčně do výše 5% z vyměřovacího základu pro sociální pojištění, co je nad 5%, musí se zdanit zaměstnanci daní z příjmu. Pro zaměstnavatele - tam čekám na celý rok a co je nad 3% z vyměřovacího základu pro sociální pojištění, musí jít ven z daňových nákladů.

U životního pojištění - do daňových nákladů si může zaměstnavatel dát max. částku 8.000,- Kč ročně na jednoho zaměstnance, pro zaměstnance je od daně z příjmu osvobozena částka do 12.000,- Kč ročně. Smlouva musí být uzavřena mezi zaměstnancem jako pojistníkem a zároveň pojištěným a pojišťovnou, platí 2 x 60, tj. výplata pojistného musí být sjednána až po 60-ti kal. měsících a nejdříve v roce, kdy zaměstnanec dosáhne 60-ti let.
      Je to "zhruba", H.

• 26. 10. 2005 11:25

Karel (neregistrovaný)

Re: příspěvek na pripojistění zaměstnanc
      Diky, u toho zivotniho muzu celych 8000 do nakladu? Tam se nehlida procento z vymerovaciho zakladu?

Pokud vite o nejakem dobrem clanku na webu rad si ho nastuduji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).