Služba od neplátce EU (GB)

• (neregistrovaný)

20. 7. 2017 9:40

Dobrý den,

společnost registrována v GB (neplátce, bez VAT) fakturuje plátci DPH do ČR služby (programátorské práce). Podnikání samotné provozuje v ČR.

Měl by se ve Velké Británii registrovat k VAT? Po spojení s dotyčným tvrdí, že v GB nemají povinnost a my k tomu máme přistupovat jako k službe od českého neplátce (údajně s tím nemá u nás žádná společnost problém).

Jak s tímto naložit u (nás) příjemce?
    a) vyměřit ř. 12 + 43
    b) nevyměřit

Díky za případné rady:)

Pat

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 7. 2017 22:35

lukash (neregistrovaný)

Re: Služba od neplátce EU (GB)
      Dobrý den,

já se s tím občas taky setkávám (UK společnost bez VAT) a vyměřuju ř. 12+43.

§108 (1) c, říká:
      plátce nebo identifikovaná osoba, kterým je osobou neusazenou v tuzemsku poskytnuto plnění s místem plnění v tuzemsku, pokud se jedná o 1. poskytnutí služby podle § 9 až 10d.

Pokud tady nemají provozovnu ve smyslu ZDPH, tak se berou za osobu neusazenou.

Tu jejich registraci (či neregistraci) v UK bych vůbec neřešil. To je jejich problém.

Mimochodem jsem to před nějakou dobou hledal na internetu (protože jsem měl za to že v UK mají podobná pravidla jako v CZ, a poskytnutím služby do EU jim nějaké registrační povinnost vzniká), ale opravdu to vypadá, že to tam mají nastaveno jinak a registrovat se nemusí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).