Re: plně invalidní důchodce
Prosím co teď s tím, dělám účetní teprve půl roku a uplně mi to vypadlo, myslela jsem, že to je u starobních důchodců.Já jsem mu to zaplatila všechno. Prosím Vás jak mám dále postupovat. Ale ještě o to horší on 19.9. zemřel.Moc prosím jak mám dále postupovat. Mnohokrát děkuji.
Tak to je špatné. Snad předělat výplaty za září a ten přeplatek srazit z té poslední mzdy a rychle odvést sociálce, pokud to ještě jde... Jinak to bude muset odvést firma a to co nejrychleji, protože je to vlastně nedoplatek pojistného a počítají se z toho i penále (a firma to může vymáhat na Vás, pokud nemáte pojištění na profesní chyby).
a nebo se na to vykašlete, přijdou na to tak to dají do zápisu a doplatíte, když nepřijdou, tak vás nezastřelí...u mne kontrolorky kontrolují systém - máte důchodce - ano-ukažte hlášenky,mzdový list....nemáte důchodce, v pořádku....snad mám štěstí...a nebo opravdu opravte hlášenku za září, doplaťte sociální,protože jste odečetla více nemocenské a ten rozdíl zaúčtujte do mim.nákladů - nedaňových...nebo pokud měl k datu úmrtí ještě nějaké doplatky (nevybraná dovolená) atd. tak by se dalo ještě udělat další výplatu a srazit mu ten přeplatek nemocenské za září...
To bych si netroufla, se na to takto vykašlat, protože budou kontrolovat správnost výpočtu nemocenských dávek a podle mých zkušeností právě zpozorní, když slyší o starobním nebo invalidním důchodci a hned hledají, zda marodil a zda bylo dodrženo těch 84 dnů. Nespoléhala bych moc na to, že na to nepřijdou. Pak by se to stejně doplatit muselo a do té doby by navíc nabíhalo penále.
A jak to bylo s výplatou mzdy? Jestliže v hotovosti, měla být plná moc pro toho, kdo výplatu vyzvedl a plnou moc již v té době nemohl podepsat. Jestliže šla výplata na účet,tak to je již horší, muselo by se oznamovat notáři (ten by Vám s tím poradil), aby se přeplacená částka nárokovala v pozůstalosti.
je fakt, pokud by měl nevyčerpanou dovolenou, přeplatek nemocenský - i když na to nemáte právo, ale já bych to taky udělala, mu srazíte z dovolené. Taky je možnost, je to asi blbý, ale i tak to kolegyně řešila, obrátit se na manželku,příp. jiného blízkého, s nímž žil, vysvětlit jim situaci a požádat je ve vší skromnosti o vrácení - kolegyně uspěla anebo pak toho notáře
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 10. 2005 12:23
Dobrý den, náš zaměstnanec, který je plně invalidní byl nemocný od 24. 5. do 31.8. a ještě 15.9. do 19.9.Kolik dní nemocenské se mu může proplatit. U starobních důchodců to je po dobu 84 kalendářních dní.Mnohokrát děkuji