Plátce DPH

• (neregistrovaný)

21. 1. 2013 23:46

Dobrý den,mám dotaz ohledně povinosti být plátcem DPH,pakli že prodávávám modelářské výrobky,které vyrobým doma, přes E-bay,do
    celého světa?E-bay je německá firma obdobná českému Aukru,za to že to můžu na jejich stránkách reklamovat tak si berou určité procento z prodeje.Nicméně zákazník když zaplatí za můj modelářský výrobek,tak na to konto já mu ho posílám bez vystavení faktury,je to běžný spotřebitel.   

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2013 13:00

bez přezdívky

Vážená paní Dvořáková,

ze samotného prodeje zboží přes internet neplyne automaticky povinnost registrovat se k DPH. Problém jsou služby, které Vám e-bay (tedy "osoba neusazená v tuzemsku" poskytuje. Ještě loni byste se přijetím těchto služeb okamžitě stala plátcem DPH. Od roku 2013 je režim přece jen mírnější, stáváte se tzv. "identifikovanou osobou", ve smyslu § 6h písm. a) zákona o DPH ve znění účinném pro rok 2013.

Tato povinnost ovšem platí pouze v případě, že jste "osoba povinná k dani", nebo-li v situaci, kdy uvedenou činnost provozujete jako podnikání.

Jste-li tedy podnikatelem, přijetím služby od e-bay se stáváte identifikovanou osobou, což je laicky řečeno takový "neplnohodnotný plátce". Pokud jde o tuzemská plnění, budete nadále vystupovat jako neplátce; pokud jde o služby do a ze zahraničí, budete je vykazovat v daňovém přiznání, které budete podávat na stejném formuláři a ve stejných lhůtách jako plátci. Vztahuje se na Vás rovněž povinnost podávat souhrnné hlášení, pokud byste poskytovata plnění uvedená v § 102 ZDPH. Identifikovaná osoba ovšem nemá nárok na odpočet.

Dle § 97 ZDPH jste povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, kdy jste službu přijala (a stala jste se tedy identifikovanou osobou). 

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).