Vážená paní Dvořáková,
ze samotného prodeje zboží přes internet neplyne automaticky povinnost registrovat se k DPH. Problém jsou služby, které Vám e-bay (tedy "osoba neusazená v tuzemsku" poskytuje. Ještě loni byste se přijetím těchto služeb okamžitě stala plátcem DPH. Od roku 2013 je režim přece jen mírnější, stáváte se tzv. "identifikovanou osobou", ve smyslu § 6h písm. a) zákona o DPH ve znění účinném pro rok 2013.
Tato povinnost ovšem platí pouze v případě, že jste "osoba povinná k dani", nebo-li v situaci, kdy uvedenou činnost provozujete jako podnikání.
Jste-li tedy podnikatelem, přijetím služby od e-bay se stáváte identifikovanou osobou, což je laicky řečeno takový "neplnohodnotný plátce". Pokud jde o tuzemská plnění, budete nadále vystupovat jako neplátce; pokud jde o služby do a ze zahraničí, budete je vykazovat v daňovém přiznání, které budete podávat na stejném formuláři a ve stejných lhůtách jako plátci. Vztahuje se na Vás rovněž povinnost podávat souhrnné hlášení, pokud byste poskytovata plnění uvedená v § 102 ZDPH. Identifikovaná osoba ovšem nemá nárok na odpočet.
Dle § 97 ZDPH jste povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, kdy jste službu přijala (a stala jste se tedy identifikovanou osobou).
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2013 23:46
Dobrý den,mám dotaz ohledně povinosti být plátcem DPH,pakli že prodávávám modelářské výrobky,které vyrobým doma, přes E-bay,do
celého světa?E-bay je německá firma obdobná českému Aukru,za to že to můžu na jejich stránkách reklamovat tak si berou určité procento z prodeje.Nicméně zákazník když zaplatí za můj modelářský výrobek,tak na to konto já mu ho posílám bez vystavení faktury,je to běžný spotřebitel.