Nařízené volno

• (neregistrovaný)

16. 8. 2017 19:17

Dobrý den, obracím se na Vás o radu. V červenci mě zaměstnavatel řekl, že nemám 10 dni chodit do práce (prý nepotřebuje-stravovací jídelna). Pak jsem dva dny byla v práci a 13.7. ukončil se mnou PP ve zkušební lhůtě. Od 14.7. jsem v pracovní neschopnosti dosud (rizikové těhotenství). Dnes mě došla "výplata", kde jsem těch 10 dní neměla zaplaceno. Má na to právo?
    Další věc, poslal mě zápočtový list - ukončení 31.7. a evidenční list důchod. pojištění.
    Prosím, nemělo by mě tohle dojít až po ukončení pracovní neschopnosti? Pokud ano, kam se mohu obrátit a jaké kroky podniknout?
    Děkuji za ochotu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 8. 2017 8:55

Kara

Re: Nařízené volno
      Takže jste nedávno nastoupila a stále jste byla ve zkušební době, ano?Pokud pro Vás neměl po několik dní práci a nechal Vás v pracovním poměru, jednalo se o překážky na straně zaměstnavatele a měl Vám je zaplatit. Ale není mně jasné více věcí: O kterých 10ti dnech mluvíte, když pracovní poměr Vám zrušil ve zkušebce dnem 13.7.? A že by Vám řekl, že nemáte chodit a pak teprve poměr zrušil? Proč by ho nezrušil hned, když pro Vás neměl práci? Nebo Vám 13.7. předal zrušení s tím, Vám ruší poměr až 31.7.?

• 17. 8. 2017 19:31

Jarostlava (neregistrovaný)

Nastoupila jsem 18.4. , takže jsem byla ve zk.době. Od 1.7. do 10.7. mě nechal doma-neměl pro mě práci (to mě řekl ústně), pak jsem nastoupila 11. až 13.7., kdy mě na konci pracovní doby dal zrušení PP dnem 14.7. Špatně jsem četla Potvrzení o zaměstnání od 14.7. do 31.7. mám pracovní neschopnost. Na evidenčním listu je ukončení 14.7.
      Děkuji

• 18. 8. 2017 10:34

Kara

Myslela jsem, že mluvíte o nějakých 10ti pracovních dnech. Od 1.7. do 10.7. máte 4 pracovní dny (za ty Vám měl zaplatit náhradu, protože šlo o překážku v práci na jeho straně, tedy pokud jste si nedomluvili nějaké čerpání dovolené) a 2 svátky (za ty Vám měl dát náhradu mzdy nebo část měsíční mzdy, pokud nemáte mzdu hodinovou, ale měsíční). Každopádně pokud jste na to období nepožádala o neplacené volno, měla jste za ty pracovní dny a svátky dostat peníze.
      13.7. Vám předal zrušení ve zkušební době dnem 14.7., Pracovní poměr Vám tedy skončil 14.7.
      To, že jste od 14.7. na neschopence na to nemá vliv, protože zrušení Vám předal dříve, než jste od lékaře dostala neschopenku.
      Na Potvrzení o zaměstnání (tj. na zápočťáku) máte mít uvedeno zaměstnání od 18.4. do 14.7.2017. Doba nemoci už se na zápočťáku dávno nemá uvádět. Zápočťák se vydává hned při skončení pracovního poměru (což je ve Vašem případě 14.7.)
      Na ELDP má být také 18.4. - 14.7.2017. ELDP se vydává po zpracování mezd za červenec, Vy už ho tedy máte, takže to je také v pořádku.
      Ovšem nejsou v pořádku ty peníze za ty dny počátkem července, kdy Vám řekl, že jen tak máte zůstat doma. Určitě je nemáte zaplacené? nemáte tam třeba dovolenou a placené svátky?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).