Re: hrubá mzda při dovolené
Ano, při čerpání dovolené se stane, že je hrubá mzda vyšší nebo nižší než dohodnutá mzda dle odměňování. A to z toho důvodu, že dovolená je placena průměrem a ten je každé čtvrtletí přepočítáván a ještě k tomu záleží na počtu hodin v daném měsíci kdy je dovolená čerpána.
Vstoupím Vám do debaty. Když má někdo základní mzdu 50 tis, tak si myslím že měl 50 dostat. osobně do doplácím zaměstnancům, jde vždy o pár korun, ale aby měli základní mzdu to co je uvedeno ve smlouvě.
Měsíční mzda se vztahuje k celému odpracovanému měsíci, čili když odpracuje celý měsíc, má dostat svoji měsíční mzdu. Když odpracuje jen část měsíce, tak logicky a spravedlivě náleží jen část té měsíční mzdy. A dovolenou dostane zaplacenou průměrem, což celkem sečteno s tou částí měsíční mzdy může dělat méně, ale v jiném čtvrtletí to může dělat více. Mzda je za výkon práce.
Klidně jim ale můžete dát odměnu na dorovnání, to je Vaše věc. Ale když jim to vyjde více, tak jim to nechat musíte, nemůžete jim pár korun naopak ubrat, aby měli vždycky 50.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 8. 2017 10:01
Dobrý den,
mám v pracovní smlouvě dohodnutou hrubou mzdu 25 000,- v červenci jsem čerpal dovolenou a vyšla mi nižší hrubá mzda. Je to správně? Nebo mám nárok na 25 000,-
děkuji