Re: Daň z nabytí nemovitosti
ze zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí vyplývá z § 15, že směrnou hodnotu nelze použít u jednotky , která zahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, takže záleží na tom, co je ten váš nebytový prostor zač, pokud je to např.část obchodu nebo kancel.prostoru nemůžete směrnou hodnotu použít
Aleno,
skutečně jste koupila bytovou jednotku, která zahrnuje i podíl na nebytové jednotce?
Nebo jste zakoupila bytovou jednotku a vedle ní i podíl na nebytové jednotce?
Nevím čemu říkáte nebytový prostor. Nejedná se o společnou část domu (§1159 NOZ)?
Hezký den!
Dobrý den,
Ve smlouvě mám vyloženě uvedeno: "S vlastnictvím jednotky je spjat podíl na společných částech bytového domu o velikosti... a spoluvlastnický podíl o velikosti ... na jednotce xx (nebytový prostor)"
Nebytový prostor je myšlen tak, že v bytovce v přízemí se kdysi dávno přestavěla kočárkárna na kadeřnictví a už několik let tam nikdo nic neprovozuje. Prostor je prázný, ale je zkoulaudovaný a vedený jako nebytový prostor.
Alena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 8. 2017 13:56
Dobrý den, jsem fyzická osoba, koupila jsem byt. Součástí je i podíl na nebytovém prostoru (ten není v současné době využíván). Chtěla jsem pro daň z nabytí nemovitosti použít směrnou hodnotu, ale paní na FU mi řekla, že potřebuji znalecký posudek na nebytový prostor. Oslovila jsem tedy znalce a ten mi zase sdělil, že pokud v kupní smlouvě nemám ceny rozdělené na byt a nebyt /resp. mám tam jen jednu částku/, tak nelze ani na daňovém přiznání pro byt použít směrnou hodnotu a pro nebyt znalecký posudek, resp. že musím mít znalecký posudek pro byt i nebyt.
Mlžete mi, prosím, objasnit, jak to je?
Děkuji.