Student-sociální, zdrvotní poj.

• (neregistrovaný)

23. 8. 2017 16:04

Dobrý den,
    prosím moc o radu. Jsem absolvent bakalář a budu ve studiu pokračovat večerní formou. Zaměstnání nemám, jen občasnou brigádu. Je mi 25 let a na fakultě mi řekli, že mám status studenta i přesto, že je to studium při zaměstnání, které nemám. Na ÚP mi řekli, že se můžu registrovat kdy chci. Nechci pak platit dluhy na soc.+zdrav. Můžete mi poradit?
    Děkuji a krásný den Dan

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 8. 2017 19:36

Líba (neregistrovaný)

Re: Student-sociální, zdrvotní poj.
      Do 26 let jste pro ZP studentem bez ohledu na formu studia. Na ÚP vás zaregistrují, pokud nestudujete prezenční formou. Sociální se platí jen v případě, že máte příjem, který SP podléhá.

• 24. 8. 2017 7:48

Kara

Re: Student-sociální, zdrvotní poj.
      Přesně tak. Pokud nejste OSVČ a nemusíte hlídat přehledy na sociálku a ZP, tak si nedělejte s pojištěním hlavu. Když byste měl nějaké zaměstnání, tak pojištění by buď srazil nebo nesrazil zaměstnavatel (podle toho, o jaký pracovněprávní vztah by šlo a podle výdělku). Ale když nemáte žádný výdělek, tak nemusíte doplácet nic, protože i při kombinovaném typu VŠ studia jste do 26 let studentem, jste tedy zdravotně pojištěný státem. Do důchodového pojištění se Vám už tato doba studia nezapočítává, ale doplácet žádné sociální pojištění nemusíte. Ale předpokládám, že se nejedná o studium v programu celoživotního vzdělávání. V takovém případě byste statut studenta neměl a ZP byste si musel platit, pokud byste nebyl zaregistrovaný na ÚP. Pokud tedy nejde o studium v tom programu cel.vzdělávání, tak doporučuji zaslat na zdravotní pojišťovnu krátké oznámení o tom, že jste studentem a připojit kopii potvrzení o studiu. Ony školy své studenty na ZP nenahlašují a ZP pak vymáhají pojištění a musí se to vysvětlovat a dokládat zpětně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).