Re: DE - nemám podnikatelský účet
Jedine reseni, je, ze si budete platby prevadet do pokladny.
Jine reseni s uctem manzelky asi nevymyslite. Stejne musite platby z uctu manzelky prevadet do pokladny nebo snad taky z jejiho uctu platite firmeni veci? Pokud ano, tak Vam doporucuji urychlene zalozit svuj firemni ucet.
*** Podnikatelský mít nemusíte ale měl by to být účet alespoň na Vaše jméno ***
Teda já bych si ten účet zařídila. Vedete DE na počítači. Doklady mají být zaúčtovány dle datumu. To chcete dávat do výdajů platby zdr. a soc. poj. jednou ročně až když vám to úřady odsouhlasí, že jste je uhradil? To dělají jednou ročně po zaslání přehledů. Pokud někdo radí, že máte platby z účtu převést do pokladny, tak to nechápu. Někomu zaplatíte přes účet ženy. A pak si dáte do pokladny výdajový doklad a ten budete mít potvrzen od koho? Pokud něco platím v hotovosti tak chci mít doklad, že ty peníze přijali a ten si dám do pokladny. Až přijde kontrola z FÚ tak vytáhnete poklanu a banku vaší ženy a budete vysvětlovat a hledat. To bude mít úřednice radost jak jste to vyřešil šikovně a jí přidělal práci.
xxxxxxxxx
Zkuste to ještě přes nepeněžní deník, nejsem teď u svého počítače, kde mám Pohodu, ale určitě to jde jako zvyšující - snižující položky, nebo tak nějak. Moc nepeněžní deník nepoužívám, ale určitě to jde. Když tak se na to podívám někdy odpoledne - anebo nějaký jiný Pohodář. Zdravím.
Uvědomte si, že vedete DE v programu, který to meumí.
Program umí Peněžní deník JÚ v celém rozsahu ale vy používejte pouze pokladnu.
Kopie výpisu z účtu vaší manželky bude při případné kontrole sloužit stejně jako paragon z obchodu =
doklad o zaplacení (provedené platbě) na účet dodavatele,
který je vyznačen na výpisu z účtu. Z toho také vyplývá, že je
jedno, používáte-li nepodnikatelský účet váš nebo kohokoliv jiného. Funguje to na stejném principu jako platba směnkou
nebo postoupenou pohledávkou. Pokud chcete použít
"nepeněžní deník" (požívaný především pro zápočty), také vám
v tom nic nebrání. jenom oddělíte tok hotových peněz od
ostatních plateb dle § 7b/1/a. Od nePohodář, ale v pohodě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 10. 2005 15:22
Vedu si DE a nemám podnikatelský účet. Faktury si nechávám platit na účet manželky, jak toto budu evidovat? Vedu to v Pohodě a nevím co stím. Jestli v pokladně nebo v bance, to by mi ale nesouhlasil zůstatek. Prosím poraďte mi, Honza.