Založení firmy

• (neregistrovaný)

24. 1. 2013 14:20

Dobrý den,
    chtěl bych si založit podnikání formou Eshopu s náhradními díly a modely zemědělské techniky. Řeším otázku, jakou formu by měla mít firma. Jestli musím založit s.r.o., nebo by stačilo založit si na sebe OSVČ jako vedlejší výdělečnou činnost. Jsem totiž zaměstnán na trvalý pracovní poměr a toto podnikání by bylo jako přilepšení.
    Dále by mě zajímalo, jak by to bylo s plátcovstvím DPH. Zboží budu nakupovat pouze v zahraničí od plátců DPH a prodávat v ČR firmám, které jsou plátci DPH, ale i běžným občanům (neplátcům).
    Můžete mi prosím poradit, jakou formu by měla mít firma a jak je to s plátcovstvím?

Děkuji za odpověď

Jiří Janoška

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2013 22:02

petr.cizek2 (neregistrovaný)

Dobrý den,

firmu lze provozovat pod oběma zmíněnými typy firem, rozdíly a doporučení pro obě formy podnikání naleznete zde. V obou případech je vyžadováno získání živnostenského oprávnění v oboru "Maloobchod, velkooobchod". Jedná se o živnost volnou, pro kterou není třeba doložení žádné zvláštní kvalifikace. Oba typy firem lze založit online zde.

V případě, že firmu budete provozovat vedle svého zaměstnání, je třeba získat souhlas Vašeho zaměstnavatele v případě, že činnost Vaší firmy bude shodná s podnikáním Vašeho zaměstnavatele nebo v případě, že povinnost obstarání souhlasu máte sjednán ve Vaší pracovní smlouvě s tímto zaměstnavatelem. V případě, že jste zaměstnán jako státní zaměstnanec, nesmíte být členem řídících nebo kontrolních orgánů osob provozujících podnikatelskou činnost (tedy např. jednatelem ve firmě).

(Ohledně daňových dopadů týkajících se DPH byl Váš dotaz postoupen pro přesné zodpovězení do daňové poradny).

S pozdravem

Petr Čížek
      ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).