Jízdí kolo do nákladů(výdajů)

• 5. 9. 2017 9:39

Dobrý den, velice často se nyní setkávám s požadavkem vložit do nákladů(výdajů) jízdní kolo a nárokovat celé DPH. Z mého pohledu je to skoro neobhajitelné, protože nevím, jak lze doložit a dokázat, že kolo je používáno pouze pro ekonomickou činnost.( klienti tvrdí, že kolo používají pro přesuny na velkých stavbách, pro cestu na poštu). Máte prosím někdo zkušenost s kontrolou FÚ. Prosím o Vaše názory, jak se prokazuje používání kola.Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2017 10:08

.. (neregistrovaný)

Re: Jízdí kolo do nákladů(výdajů)
      Nemám zatím v tomto zkušenost s kontrolou z FÚ.
      Ale mám klienta, který má jízdní kola v obchodním majetku. A věřím tomu, že si jeho použití pro firemní účely obhájí. Klient působí v oblasti malých staveb, které v hodně případech nejsou u silnice a jsou dostupné buď pěšky nebo na kole. Neměli by problém pozvat případnou kontrolu ke stavbám, ať se človíčkové projdou.
      Podobně tak např. firma, která rozváží výrobky a zboží svým klientům po Praze.
      Co firma, co klient, to jiné podmínky, to jiná obhajitelnost. Před lety jsem měla problém u klienta, který jako první majetek do zcela nové firmy pořídil terénní čtyřkolku. S tím, že bude čtyřkolkou jezdit po stavbě, která byla plánovaná v Praze. Tam jsem skončila spolupráci ještě ve "zkušební" době.

• 5. 9. 2017 10:41

EvaCe

Re: Jízdí kolo do nákladů(výdajů)
      také mám klienta - autoopravář živnostník ve větším městě
      má kolo v drobném majetku
      někteří zákazníci nechají auto u něj v opravně a berou si kolo :-)
      kontrolou prošlo bez problému, a to nebylo kolo za hubičku, dokonce i s příslušenstvím /vozítko pro dítě, pro nákupy/,
      na poskytnutí kola děláme "předávací protokoly"

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).