Re: Odchod zaměstnance do důchodu
ELDP bude: 1.řádek 1.1. - 21.8. kód 1++ xxx dní
2.řádek 22.8.-31.8. kód 1D+, tj. 10 dní
Nevím, kde se vzalo datum 15.8., které uvádíte pro 1.řádek. To by mu musel být důchod přiznán toho 16.8. a pak by na ZDR bylo samozřejmě také uvedeno 16.8.
Paní Líbo, nač ten tón, byl jsem Vám vděčný za vyčerpávající odpověď, nyní, když jsem konečně ze zaměstnance dostal rozhodnutí o přiznání starobního důchodu ke dni 22.8., i když nárok na důchod měl od 15.8., ale na OOSZ mu doporučili, ať si dá žádost ke dni 22.8., jde mi o to, co psát na ELDP do 15.8. a 2. řádek od 16.8., nebo když má přiznaný důchod tedy do 21.8., a druhý řádek 22.-31.8.2017, kdy u nás skončil? Omlouvám se, zda Vás tím obtěžuji, ale určitě již někdo má zkušenost a poradí
Mohu
>>>>>>se
>>>>>>tedy ujistit, když mám v ruce datum přiznání důchodu
>>>>>>22.8., že ELDP : na 1. řádku bude 15.8, a druhý řádek
>>>>>>16.-31.8., kdy u nás končí , ale na zdravotní
>>>>>>pojišťovnu 1.řádek až 22.8. s kodem D, a "O " k
>>>>>>31.8.2017?
>>>>>>Děkuji za pomoc
>í odpověď, nyní, když jsem konečně ze
>>>>zaměstnance
>>>>dostal rozhodnutí o přiznání starobního důchodu ke
>>>>dni 22.8., i když nárok na důchod měl od 15.8., ale
>>>>na
>>>>OOSZ mu doporučili, ať si dá žádost ke dni 22.8., jde
>>>>mi o to, co psát na ELDP do 15.8. a 2. řádek od
>>>>16.8.,
>>>>nebo když má přiznaný důchod tedy do 21.8., a druhý
>>>>řádek 22.-31.8.2017, kdy u nás skončil?
Pokud se narodil 15-tého, tak vznik nároku je od 15. dne. První řádek budete mít 1.1.-14.8. s kódem 1++, druhý řádek 15.8. až 31.8., kdy skončil, s kódem uprostřed D - 1D+, výdělek se uvádí na řádek druhý souhrnem. Pokud jste posílal při sepsání žádosti o důchod ELDP už za nějaké období roku 2017, tak potom první řádek nebude od 1.1., ale od data pokračujícího, třeba od 1.3. plus odpovídající počet kalendářních dnů a odečíst dříve uvedený výdělek. Zřejmě mu chyběly nějaké dny pojištění a proto mu na soc poradili pozdější datum přiznání.
Teď jsou to dvě historky. Datum vzniku nároku a datum skutečného přiznání. Pokud by mu byl přiznán důchod třeba od příštího roku. protože si chtěl "dopracovat" celý rok, tak ELDP stejně musíte vyplnit podle předešlého (1++ do 14.8., 1D+ od 15.8), protože toho 15. mu vznikl nárok, a že o důchod požádá někdy později, je jiný případ. Od 15.8. třeba pět let ho uvádíte už s kódem D.
Na zdravotní pojištění se D hlásí s datem přiznání důchodu, nebo-li jeho pobírání. Kdyby pobíral až od 1.1.2018, tak se nahlásí toto datum. Čili u Vás 22.8. Pokud ještě chcete něco upřesnit, tak se ptejte. Zdravím
Občas poradím, hlavně k daním, ale spíš si jen čtu odpovědi, abych si upevnila znalosti. Krev mě pijou odpovědi s odkazy na paragrafy nebo na jiné debaty, místo, aby se znovu odpovědělo. Já se setkala s dotazem, je-li minulé čtvrtletí poslední tři předcházející měsíce nebo leden, únor, březen, atd. a vůbec jsem se nesmála a vysvětlila. Některé mzdovky to mají jako vedlejšák ke své hlavní náplni práce, tak zkrátka nevědí.
Děkuji za pochvalu a zdravím
Já zase mám ráda odkazy na paragrafy, protože často vím, že je něco tak nebo onak, ale nevím, kde to má oporu v zákoně. Takže co jednomu pije krev, může druhému být užitečné. Proto sem každý může napsat svůj pohled na věc a nějak se to nakonec dá dohromady.
Tak pijou krev, jo ? A že kolikrát jsou tady naprosto nesmyslné odpovědi, to vám nevadí ? Správná odpověď má být doĺožená odkazem na zákon a §, protože jen tak si může tazatel ověřit, že odpověď je správná. A co je minulé čtvrtletí, to vědí děti na základní škole, omluvou nemůže být, že mzdovka to má jako vedlejšák. I když to si dost dobře nedovedu představit, protože k tomu, aby dobře dělala práci mzdovky, musí mít tolik znalostí, že si myslím, že se to nějakým vedlejšákem nazývat fakt nedá. A až sem budete chodit déle, dnes a denně odpovídat na triviální dotazy, na které by tazatel, kdyby se obtěžoval, našel odpověď v zákoně, který ke své práci má většinou znát, tak taky trochu změníte názor. Protože nevím, kdo ze zdejších má až takovou přehršel volného času, aby pořád dokola vysvětloval základní věci. Myslím opravdu základní, nikoliv to, co se objeví sem tam, nebo je v zákoně napsáno tak, že se dá vyložit různě. Tak jen věřím, že vám ta vstřícnost vydrží a budete odpovídat podrobně častěji.
Já třeba dávám odkazy na předchozí odpovědi
1) proto, že to není moje znalost, ale pamatuji si, že to zde někdo vysvětloval, tak mi připadá správnější dát odkaz
2) u opakujících se dotazů proto, že chci ukázat tazateli, že se dá odpověď snadno dohledat a v souladu s místními pravidly by tedy měl prvně hledat a pak až se ptát
3) když nemám dost času celou odpověď vypisovat
4) když se mi nechce to znovu celé psát, když už to tu jednou někdo pěkně napsal
Vážená paní Líbo a také ostatní. Zcela neprofesionálně jsem do odpovědi zapojila emoce, které SEM samozřejmě nepatří a Vaší práce si nesmírně vážím. Nevhodně použitý výraz se týkal výhradně jen mé osoby. Těším se totiž vždycky na fundovanou odpověď a on na mne vyjukne paragraf. Nic víc v tom nebylo. Mám vybrané přispěvatele, které si přečtu vždycky a některé odpovědi mám i zálohované, kdyby náhodou.. Přijměte tedy, prosím, moji omluvu.
Děkuji a zdravím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 9. 2017 18:13
Dobrý den, 28.8. jsem měl dotaz, odpověď p.Líby:Rozhodnutí o přiznání důchodu. Ať si to okopíruje a částku vám začárá, když je tak tajuplný. Vás zajímá datum, kterým ho na ZP nahlásíte jako pojištěnce státu. Mohu se tedy ujistit, když mám v ruce datum přiznání důchodu 22.8., že ELDP : na 1. řádku bude 15.8, a druhý řádek 16.-31.8., kdy u nás končí , ale na zdravotní pojišťovnu 1.řádek až 22.8. s kodem D, a "O " k 31.8.2017? Děkuji za pomoc