Re: společnost- sdružení FO
To sice neřeší, ale myslím, že fungování sdružení to může v některých případech zkomplikovat
Sdružení bývalo kdysi celkem oblíbenou a využívanou formou, ale postupně se většina z nich přeměnila na sro nebo zanikla. Dřívější výhodnost a jednoduchost sdružení (nyní společností) je dávno pryč - a každého bych od založení sdružení v roce 2017 důrazně varovala. Když už chcete společně podnikat, proč nezaložíte sro nebo vos? Máte k tomu nějaký vážný důvod?
Úplně na začátku bývalo sdružení určeno k tomu, aby se krátkodobě sdružilo více FO k nějakému společnému účelu a poté se opět rozešlo každý po svém, nebylo to určeno k dlouhodobému podnikání, se vším, co k tomu patří dnes- DPH,KH,EET atd.,ale život jde jinudy a proto je dnes vše kolem sdružení=společnosti tak complicated, jak jsem zaslechla: "my podnikáme jako sdružení ", utíkala jsem co nejdál.
Že se sdružení nehodí k podnikání zde píšu asi 10 let. Někdy jsem byl informován, že nemám pravdu.
Již před 10 lety tam bylo mnoho nejasností v právu, účetnictví i daních. Postupem času se nejasnosti nevyjasnily a přibyly nové.
Ale každý má právo volby.
Hezký den!
Pokud jsem to dobře pochopila. Je třeba uzavřít smlouvu ve které se stanoví poměr kterým se budou podílet na uskutečněných daň. plnění a stejně tak na přijatých zd. plnění. Fakturovat může jeden ze společnosti a při přiznání k dph a KH se rozpočítá dle jejich poměru daného smlouvou. Totéž u přijatých plnění. Je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 9. 2017 11:04
Dobrý den, potřebovala bych radu, osvč uvažuje o založení společnosti - dříve sdružení FO. Jak založení společnosti ošetřit smlouvou? Četla jsem, že pokud nejsou žádné majetkové vklady pak by žádná smlouva být nemusela a vše by se dělilo rovným dílem - příjmy a výdaje. Ovšem pokud by došlo k nákupu dalšího majetku po založení společnosti měl by na podíl z majetku nárok i druhý ze společnosti...Není lepší vše ošetřit smlouvou, kde by bylo napsané že podíl na výdajích a příjmech je např. 60:40 a další podíly na pořízeném majetku do doby trvání společnosti? Prosím poraďte mi kdo s tímto má zkušenost? A Smlouva musí být notářsky ověřena? Děkuji