Re: DOHODA O PROVEDENÍ PRÁCE
xxxxxxxxxxx
Pravděpodobně ta Vaše DPP má spíš charakter řádného pracovního poměru, případně dohody o prac. činnosti. DPP by měla být spíš stanovena na konkrétní pracovní úkol, nikoliv tak obšírně, jako je výkon práce automechanika. Docela se divím, že Vám to Vaše OSSZ nenapadla - jednou se mi podařilo nenapsat do DPP sjednanou odměnu v celkové výši, nýbrž jako hodinovou sazbu a měla jsem značné problémy, i když se mi z toho podařilo "vybruslit".
Re: DOHODA O PROVEDENÍ PRÁCE
xxxxxxxxxx
Zkuste se podívat tady na šablonu DPP, třeba Vás inspiruje. Já občas píšu takové úkoly, jako např. natírání střechy ( to bylo u bývalého zaměstnavatele), .... oprava obkladů v provozovně ... nebo.... čištění kotle .....údržba zábradlí .... no, jsou to bláboly, ale funguje to ... ale to je momentálně jenom ve vztahu k OSSZ, nevím, pokud zaměstnanec souhlasil, že je to DPP, tak by se nyní neměl divit, že mu nebylo sraženo pojistné - ale to je spíš pro někoho, kdo dělá mzdy více "do hloubky".
PROSÍM NĚKOHO Z ODBORNÍKU NA MZDY-SPĚCHÁ
>>>>Dobrý den, prosím o radu. Teď mi právě zase rozštípl
>>>>náš zaměstnanec. Jsme autoservis - pracoval u nás na
>>>>dohodu o provedení práce a měl uvedeno ve smlouvě
>>>>sjednaná práce automechanik. Teď najednou přišel s
>>>>tím,
>>>>jestli jsme za něho platili zdr. a soc. poj. Načež
>>>>jsem mu
>>>>odvětila, že u DPP se poj. neodvádí. Opět mě
>>>>upozornil,že jelikož jsme autoservis a ve smlouvě měl
>>>>automechanik tak by se pojištění mělo odvádět. Může
>>>>mi
>>>>prosím
>>>>někdo poradit. Do dnešního dne jsme měli několik
>>>>zaměstnanců na stejnou DPP, proběhlo několik kontrol
>>>>OSSZ a
>>>>vše bez problémů. Děkuji mnohokrát.
>>>xxxxxxxxxxx
Re: PROSÍM NĚKOHO Z ODBORNÍKU NA MZDY-SP
Já bych řekla, že tato formulace by mohla splňovat podmínky pro uzavření DOPP. Pokud to takto bylo sjednáno jako provedení úkolu - provedení prací automechanika, a ne jako nějaká dlouhodobější pravidelně se opakující činnost, tak je to DOPP a z ní se pojištění neodvádí.
Paní Jiřko, to jsem ráda, že jste se ozvala právě Vy :-) jako ta správná odbornice! Já bych se ještě chtěla zeptat, jak měli tu smlouvu/dohodu přesně nazvanou. Pokud tam měli napsáno, že je to dohoda o provedení práce, tak by to mělo být OK. Pokud nadpis zněl "Pracovní smlouva" nebo tak nějak, mohlo dojít k nedorozumění ohledně toho zdrav. a soc.poj. Může to být šikovný automechanik, ale v paragrafech se nemusí vyznat...
Jasně. Předpokládám, že když píší o DOPP, tak že to taky jako DOPP měli nazvané. A jestli to ujednání o provedení úkolu bylo sepsáno tak jak jak má být a on ten úkol tak provedl, nemůže se domáhat, aby za něj hradili pojistné.
Akorát ta formulace :sjednaná práce - automechanik - se mně nelíbí. Tam má být přesněji, jaký úkol má provést.
Děkuji moc za ohlasy. Název této dohody byl DOHODA O PROVEDENÍ PRÁCE a celkem byla na 12 dní po 8 hod. a celkem si u nás vydělal 7500,-- hrubého (z toho byla odvedena pouze daň). Tato brigáda byla jednorázová a více již se neopakovala. A co by tedy bylo lepší uvést do sjednané práce - již jsem to uváděla výše - např. pomocné práce v autoservisu? Děkuji mnohokrát za pomoc. Omlouvám se nevšimla jsem si, že celou dobu píšu jako anonymní. Sonička
DOPLNĚNÍ ÚDAJŮ DPP
Děkuji moc za ohlasy. Název této dohody byl DOHODA O
PROVEDENÍ PRÁCE a celkem byla na 12 dní po 8 hod. a
celkem si u nás vydělal 7500,-- hrubého (z toho byla
odvedena pouze daň). Tato brigáda byla jednorázová a více
již se neopakovala. A co by tedy bylo lepší uvést do
sjednané práce - již jsem to uváděla výše - např.
pomocné práce v autoservisu? Děkuji mnohokrát za pomoc.
Omlouvám se nevšimla jsem si, že celou dobu píšu jako
anonymní. Sonička
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 10. 2005 12:18
Dobrý den, prosím o radu. Teď mi právě zase rozštípl náš zaměstnanec. Jsme autoservis - pracoval u nás na dohodu o provedení práce a měl uvedeno ve smlouvě sjednaná práce automechanik. Teď najednou přišel s tím, jestli jsme za něho platili zdr. a soc. poj. Načež jsem mu odvětila, že u DPP se poj. neodvádí. Opět mě upozornil,že jelikož jsme autoservis a ve smlouvě měl automechanik tak by se pojištění mělo odvádět. Může mi prosím někdo poradit. Do dnešního dne jsme měli několik zaměstnanců na stejnou DPP, proběhlo několik kontrol OSSZ a vše bez problémů. Děkuji mnohokrát.