Výpověď § 46 a) a nemoc

• (neregistrovaný)

1. 11. 2005 9:23

Zaměstnanec dostal výpověď podle §46 odst. 1 a), PP měl skončit k 30.11.2005, zaměstnanec, ale měsíc před koncem PP onemocněl a bude v PN delší dobu (tj. i po 30.11.2005).
    1. Pracovní poměr tedy by měl skončit až měsíc po ukončení PN a po té zaměstnanci náleží odstupné?
    2. Zaměstnanec netrvá na prodloužení PP, a PP tedy skončí dnem ukončení PN a zaměstnanci náleží tím dnem odstupné?
    Prosím chápu to správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2005 12:16

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Výpověď § 46 a) a nemoc
      V tomto případě nejde o nadbytečnost, ale o rušení zaměstnavatele. Takže prodlužování pracovního poměru o dobu nemoci se na tento případ podle mého názoru nevztahuje a pracovní poměr skončí dnem 30.11. i když bude nemoc pokračovat, a náleží mu odstupné.

• 1. 11. 2005 12:34

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Prodloužení výpovědní doby z dův.nemoci se na něj nevztahuje při výpovědi podle par.46a)ZP ale pokud by dostal par.46c),kde se však musí k tomu písemně vyjádřit.

• 1. 11. 2005 13:22

Anonymní (neregistrovaný)

Teď jsem z toho vedle, já si to vyložila tak, že se na to nevztahuje jen odstavec 1 z §48, že jde o den kdy se smí dát zaměstnanci výpověď, ale den skončení PP se posuzuje pro všechny stejně.

• 1. 11. 2005 13:41

Jiřka (neregistrovaný)

1. Výpověď pro nadbytečnost (46c) nesmí dostat v cohranné době, tj. když je nemocný.
      2. Výpověd z důvodu rušení nebo přesunu zaměstnavatele může dostat i v ochranné době.
      3. Jestliže ale není nemocný a dostane výpověď pro nadbytečnost a pak teprve onemocní a marodí ještě v den, když měl pracovní poměr skončit nebo ještě déle, prodlužuje se jeho pracovní poměr o promaroděnou část výpovědní doby, pokud na tom zaměstnanec trvá. (což je sice taky nesmysl, ale v zákoníku je hodně nesmyslných věcí).
      4. Pokud výpověď byla pro rušení nebo přesun a pracovník začal marodit, pracovní poměr se neprodlužuje a skončí tehdy, kdy podle výpovědi skončit měl (protože jak by mohl být prodloužen pracovní poměr, kdyby už byl podnik zrušený?).

• 1. 11. 2005 13:45

Anonymní (neregistrovaný)

No napadla mě náhrada mzdy, jako při překážkách a proto jsem si to takhle vysvětlila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).