Re: Převod daňové evidence na podv. účet
není to jen o navedení zůstatků na nějaké účty....
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/prechod-z-danove-evidence-na-ucetnictvi-a-naopak/
http://www.podnikatel.cz/specialy/zaklady-ucetnictvi/prechod-na-ucetnictvi/
+ příloha č.3 zákona o daních z příjmů
+§61b vyhlášky 500
Re: Převod daňové evidence na podv. účet
+§23 a další...
já jen doufám, že mu to účto nechce dělat paní tazatelka. a taky by mě zajímalo, co ho k tomu vede.
Re: Převod daňové evidence na účetnictví
Tohle byl pádný důvod v některých případech
ZDP § 23 (14) Při přechodu z daňové evidence na vedení účetnictví u poplatníka s příjmy podle § 7 lze hodnotu zásob a pohledávek, které poplatník evidoval v době zahájení vedení účetnictví, zahrnout do základu daně buď jednorázově v době zahájení vedení účetnictví nebo postupně po 9 následujících zdaňovacích období, počínaje zdaňovacím obdobím zahájení vedení účetnictví. ..
OT: Převod daňové evidence na podv. účet
Jak občas sleduji diskuze, tak se spíš přikláním k 1234a.
Nejen majitelé (jednatelé) a OSVČ totálně podceňují rizika pod heslem "však se to nějak udělá, vždyť kontrola nepřijde".
Spíš mě pořád překvapuje, jací lidi se hrnou do účta, DE (viz Jajka).
Re: OT: Převod daňové evidence na podv.
ANo, v zásadě si také spíše myslím, že se ptala osoba neznalá a účtující, ale protože vím, jak se mě dotýká, když mě někdo odsoudí na základě povrchních informací, snažím se to také nedělat.....
Byla jsem několikrát svědkem toho, jak účtují totální diletanti a že svou práci podceňují. Za nejvíc odstrašující případ považuji bývalou kolegyni, která opravdu nerozlišovala rozvahové a výsledkové účty, vůbec nechápala logiku podvojnosti v účtování atd a když musela zaměstnání opustit, vydala se na dráhu extrení účetní a živí se tím dodnes!
Jajka mě opravdu "dostala"...... a už jí nemám momentálně chuť na cokoli odpovídat.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 10. 2017 11:17
Dobrý den,
měla bych prosbu. Je OSVČ, která vede daňovou evidenci a nyní by chtěla dobrovolně začít vést podvojné účetnictví. Je to nějak možné?Jak nastavit počáteční stavy pokladny, banky, pohledávek,závazků? Oproti jakému účtu zaúčtovat (701)?
Děkuji
Lenka Vavřínová