Podpůrčí doba-mám tu kontrolu OSSZ!

• (neregistrovaný)

2. 11. 2005 15:57

Prosím o názor na :
    Zaměstnanec skončil pracovní poměr 15.2.2005. Od 8.3.2005 donesl v ochranné lhůtě neschopenku,která trvá dosud.
    Pro výpočet podpůrčí doby jsem vycházela tedy od 8.3.2004. Nemoc v tomto období byla již od 16.10.2003 a skončila 31.8.2004. A tady mám teď problém. Tenkrát (někdy v březnu 05) jsem se byla i ptát na naší OSSZ zda tohoto zaměstnance můžu vyplácet od 8.3.2005 po celý rok v ochranné lhůtě. Úřednice mi odsouhlasila že ano,že od 31.8.2004 do 8.3.2005 je více než půl rok nemarodění. Samozřejmě jsem si jméno úřednice ani kdy jsem tam byla nikam nezapsala a po více jak půl roce si to už ani nepamatuji.
    Tak a teď je ten problém,že kontrola mi nyní našla,že zaměstnání netrvalo 6 měsíců. Ono skutečně zaměstnání od skončení první prac.neschopnosti (31.8.04)v naší firmě těch půl roku netrvalo (31.8.2004 - 15.2.2005 = 168 dní) .
    Co když mi tento zaměstnanec napíše čestné prohlášení,že v době od 16.2.2005 do 7.3.2005 nikde nebyl zaměstnán?Na pracovním úřadu se neevidoval.Pomůže to?
    Moc prosím o názory,jelikož díky tomu jsem ho podle kontrolorky přeplatila o 6.384,-Kč.
    Jsem z toho špatná obzvláště,když Vám to na OSSZ odkývaly!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2005 18:21

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Podpůrčí doba-mám tu kontrolu OSSZ!
      Určitě bych to s čestným prohlášením bývalého zaměstnance zkusila. Otázkou je, zda u zaměstnanců, kteří rozvázali prac. pom. není vyjímka a půl rok by se počítal zpět od RPP. Pokud ano, pak by platil půl rok zpět 15. 8. 2004. Nevíte někdo, co platí?

• 3. 11. 2005 7:20

přečtěte si prosím na každé schopence nahoře(ta s červeným pruhem) na druhé straně, co vše podepisuje zaměstnanec při ukončování nemocenské - nevím proč pořád chtějí nějaká čestná prohlášení....

• 3. 11. 2005 12:56

*Prohlašuji, že jsem v době pracovní neschopnosti uvedené na tomto potvrzení, nevykonával zaměstnání (samostatnou výdělečnou činnost) ani jsem neměl započitatelný příjem ze zaměstnání, ze kterého uplatňuji nárok na nemocenské, a že jsem nezatajil žádnou rozhodnou okolnost pro přiznání a výplatu dávky.
      Tak od kterého data se počítá 1/2 rok zpět?

• 3. 11. 2005 14:14

Jitka (neregistrovaný)

Maslím, že čestné prohlášení Vám nepomůže, protože zákon říká:
      (4) Při nové pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí
      doby také předchozí období pracovní neschopnosti, pokud spadají do
      doby jednoho roku před vznikem nové pracovní neschopnosti. Tato
      období se však nezapočtou:
      a) jestliže zaměstnání trvalo aspoň 6 měsíců od skončení poslední
      pracovní neschopnosti pro nemoc, nebo
      To znamená, že pokud chcete použít těch půl roku nemarodění muselo by trvat zaměstnání, pokud zaměstnání netrvá počítá se s celým rokem a to znamená ukončit výplatu ND k 13.9.2005

• 3. 11. 2005 16:13

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Souhlasím s tím,že pokud zaměstnání NETRVALO, započítat se musí celý rok. Jestli počítám dobře , mě však vychází ukončit nemoc dnem 11.9.( 365 dnů).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).