Dobrý den pane Šramoto,
dle Vámi uvedených informací si můžete uplatňovat krácený paušální výdaj na dopravu, tedy 4 000 za měsíc, ve kterém jste vozidlo k dosažení, zajištění a udržení příjmů z pronájmu využil. Jen doplňuji, že si v tomto případě nemůžete uplatňovat výdaje dle § 24 odst. 2 písm. k) zákona o daních z příjmů, tedy standradní výdaje na pracovní cesty.
Dále platí, že možnost uplatnění paušálních výdajů není možná, pokud uplatňujete paušální výdaje ve vztahu k příjmům z pronájmu, tedy 30% výdajový paušál dle § 9 odst. 4 zákona o daních z příjmů.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 1. 2013 15:46
Dobrý den.
Jsem občan ČR i SR , trvalý pobyt mám v SR a tam se i převážně zdržuji. V ČR vlastním polovinu chalupy, kterou jako fyzická osoba nepodnikatel pronajímám vlastníkovi druhé púlky, ten tam pak vykonává živnostenskou činnost – ubytování v soukromí. Prosím o informaci, zda si mohu do daně z příjmu FO, kterou podávám v ČR jen za příjmy podle §9-příjmy z pronájmu nemovitosti uplatnit krácený poušální výdaj za dopravu za 7 měsícú, v kterých jsem vykonal 7 cest za účelem kontoly, údržby, stavebních prací vykonávaných svépomocí , dovozu vybavení objektu a kolaudace stavebních úprav. Používám vlastní osobní motorové vozidlo kategorie N1, nezahrnuté v obchodním majetku, nikomu dalšímu jej nepřenechávám ale používám ho na soukromé využití. Jiné náklady na vozidlo si v nákladech neuplatňuji. Děkuji.