Přerušení podnikání

• (neregistrovaný)

3. 11. 2005 18:30

Dobrý den, mám prosbu, potřeboval bych poradit, které úřady a za jakým účelem musím „oběhat“, když chci asi na rok přerušit podnikání. V letošním roce jsem odešel do starobního důchodu, takže jsem u pojišťoven ohlásil podnikání jako vedlejší zdroj příjmu. Teď se mi v podnikání moc nedaří a zdravotně na tom nejsem zrovna dobře, takže si myslím, že když moc nevydělávám a pojištění za mne stejně platí stát, platit zbytečně navíc zálohy na zdravotní a soc. pojištění. Předpokládám, že musím na ŽÚ, FÚ, PSSZ, zdravotní pojišťovnu a zrušit podnikatelský účet.
    Při té příležitosti se chci zeptat, co s penězi, které vyberu při zrušení účtu. Logické by bylo dát je do pokladny a nechat je tam do konce zdaňovacího období. Pak po výpočtu doplatků za sociální a zdravotní pojištění část těchto peněz použít na tyto platby a zbytek při zpracování daňového přiznání zahrnout do osobní spotřeby.
    A nakonec, co mám dělat s věcmi, které jsem minulý měsíc kupoval a zahrnul do provozní režie. Nejde o nikterak nákladné věci, myšku k PC a diktafon za necelých 700,- Kč. Jsou to uznatelné výdaje ? S podnikáním nekončím, jak jsem řekl, třeba po roce budu v podnikání pokračovat a tyto věci nadále používat.
    Omlouvám se, možná se ptám dost hloupě, ale chci mít všechno v pořádku, když se mluví o tom, že když někdo přeruší, nebo ukončí podnikání, hned si ho FÚ zve na kontrolu.
    Díky moc za rady, Tomáš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).