Je možno naúčtovat náklady z roku 1999?

• (neregistrovaný)

5. 11. 2005 19:18

Mám na Vás velikou prosbu, nevíte někdo jestli lze naúčtovat náklady na úhradu nové střechy a plynové kotelny z roku 1999 a 2002 v letošním roce? Jedná se mi o spor v dědictví. Moje matka je již 30 let rozvedená, ale bohužel tenkrát s manželem neměli udělané majetkové vypořádání. Loni otec umřel a druhá strana si nárokuje nárok na 1/2 bytu ve kterém matka žije, ale tento byt splácela matka celých 30 let sama a platila veškeré náklady s tím spojené a teĎ nevím jestli lze tyto náklady naúčtovat na pozůstalé či ještě jako na jméno otce, aby se to odečetlo z ceny bytu, samozřejmě myslím 1/2 nákladů. A jedná se vlastně i o splátky bytu, které jsou již tedy splatné 30 let a otec na ně nepříspíval, jestli teda i to lze nárokovat. Při prvním jednání jsme se totiž nedohodli a tak nevím jestli nato máme nárok či ne. Mysleli jsme, že se prostě slušně dohodnem a bude toto vyřízeno. Otec nás opustil když jsme byli ještě mimina a matka se o 3 děti starala úplně sama, tak jsem byla trošku naivní, že jsem si myslela, že z morálního hlediska nám byt zůstane, když jsme od něho nikdy nic nedostali. Byla bych ráda, kdyby se někdo ozval. Děkuji. Blanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 11. 2005 19:26

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Je možno naúčtovat náklady z roku 19
      *** Dle mého názoru musíte nechat vypracovat znalecký posudek, kterým bude stanovena cena bytu. V tomto posudku již budou zohledněny veškeré opravy.Pak záleží na zúčastněných stranách dědického řízení, jaké stanovisko zaujmou, zda-li jedna strana vyplatí druhou nebo se stanou bezpodílovými spoluvlastníky.

• 6. 11. 2005 22:04

Bohužel, tento problém samy nezvládnete a nemyslím si, že Vám zde někdo dá kvalifikovanou odpověď. Bez pomoci právníka se asi neobejdete, protože pokud uvádíte, že otec ten byt neplatil a ani se nepodílel na nákladech a tohle budete schopni prokázat, tak nárok druhé strany se může buď zpochybnit nebo zmenšit na symbolickou sumu.

• 7. 11. 2005 20:34

Děkuji za odpovědi Blanka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).