Neplacené volno - prosím Jiřinu H.

• (neregistrovaný)

7. 11. 2005 13:08

Paní Jiřino, ve vyhledávači jsem si hledala diskusi k neplacenému volnu - píšete zde, že zaměstnanec musí o neplacené volno písemně požádat. Mohla byste mi, prosím sdělit, kde je toto v zákoně uvedeno? Našla jsem pouze, že musí zaměstnavatele požádat (není psáno, že písemně). Děkuji. Dáša

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2005 13:18

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Neplacené volno - prosím Jiřinu H.
      Nejsem si jistá, zda je to takto někdo psáno, že musí písemně požádat. Ovšem za prvé, z hlediska dokazování, je lepší, když existuje černé na bílém, že bylo neplacené volno vzájemně domluveno na tu určitou dobu. A za druhé, z hlediska odvodů zdravotního pojištění, je také důležité, jak (na které dny) bylo neplacené volno čerpáno, protože se hradí 13,5% z poměrné části minimální mzdy za každý KALENDÁŘNÍ den neplaceného volna. Jestliže je tedy neplacené volno povoleno od pondělí do pátku a pak zas od pondělí do pátku, hradí se za 10 kal. dnů. Jestli je povoleno od pondělí do pátku příštího týdne (samozřejmě uváděno v datech), hradí se neplacené volno za 12 kal. dnů. Kdyby bylo povoleno od... do... (pondělí až neděle příštího týdne), hradí se za 14 kal. dní.

• 7. 11. 2005 13:46

Anonymní (neregistrovaný)

Se vším souhlasím,navíc doplním,že kopii této žádosti se souhlasem zaměstnavatele po mě vyžadovala OSSZ při měsíčním hlášení MO.

• 7. 11. 2005 13:50

Jiřka (neregistrovaný)

Tak sociálka toto po mě nikdy nechtěla. Ale předkládala jsem to zdravotní pojišťovně při kontrole.

• 7. 11. 2005 13:49

Dáša (neregistrovaný)

Stačí tedy napsat: Žádám o poskytnutí neplaceného volna ve dnech ... a podpis pracovníka a nadřízeného? Nebo musí udat důvod? (Tady jde o pracovníka, který si vybral dovolenou a teď mu chybí dva dny na vánoce mezi svátky, kdy se nepracuje).
      A ještě jeden dotaz: když se jedná o neplacené volno 4 h 1x týdně (studium), tak se zdravotní pojištění doplácet nemusí, že? I když v součtu to jsou 2 dny v měsíci.

• 7. 11. 2005 13:58

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, nadřízený napíše, že souhlasí. Důvod uvádět nemusí. ZP se platí za celé dny nepl. volna, takže i když jsou to pak v součtu 2 dny, to nehraje roli. Za půlden se ZP neplatí.

• 8. 11. 2005 15:23

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Nevím, zda je to někde přímo formulováno, že písemně, ale odvíjí se od toho kromě shora popsaného případu doplatku za ZP rovněž i další příp. nároky uplatňované z nemoc.pojištění,takže si neumím představit žádost a její povolení bez písemné formy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).