Potvrzení o studiu

• (neregistrovaný)

7. 11. 2005 15:19

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Syn našeho pana šéfa u nás na firmě pracoval na Dohodu o provedení práce a byla mu z dohodnuté částky sražena srážková daň. Poté mi šéf donesl Potvrzení o studiu svého syna na Střední škole a řekl mi, že mu Finančák sraženou daň na konci roku vrátí. Nevím jak teď mám postupovat. Co je potřeba udělat, aby tato daň byla jemu navrácena. Děkuji předem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2005 15:37

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: Potvrzení o studiu
      Pokud to byla daň srážková a ne záloha, tak je to daň konečná, ale pokud vám student podepíše Prohlášení k dani, tak mu můžete udělat roční zúčtování daně jako jinému zaměstnanci a tím se mu vrátí jako přeplatek. Nesmí mít souběžně jiný příjem a vám dát případná potvrzení od jiných předchozích zaměstnavatelů.

• 7. 11. 2005 15:46

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Potvrzení o studiu
      To není přesné. Předpokládám, že měl tedy v měsíci příjem do 5000 Kč hrubého. Byla mu sražena srážková daň a odvedena na srážkový účet. Pokud pak dodatečně podepíše prohlášení a doloží třeba to potvrzení o studiu, musí se nejprve mzda přepočítat, tzn. uplatnit ty odpočty, pak požádat FÚ o vrácení té přeplacené srážkové daně, případně její část převést na účet zálohové daně a zbytek vrátit firmě (podle toho, jaká zálohová daň mu vyšla). A teprve potom se s tím zachází jako s každou jinou zálohovou daní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).