PRODEJ majetku po leasingu

• (neregistrovaný)

9. 11. 2005 8:14

FO ( neplátce DPH, ukončuje svoji živnost k 31.12.2005) chce prodat majetek (rehabilitační zařízení pořízené na Leasing. Jsou již zaplacené všechny splátky, ale Leasing bude ukončen v 2/2006).
    1) Může ho prodat do konce tohoto roku, jak postupovat z hlediska daní? Kupující je s.r.o. asi neplátce DPH.

2)Jak postupovat při prodeji tohoto majetku po ukončení Leasingu třeba v 3/2006.

3)Jak se budou posuzovat příjmy této FO, které příjdou na její podnikatelský účet od ledna 2006, když už bude mít živnost ukončenou? Příjmy například z vydaných faktur ( její pohledávky)
    vystavené do 31.12.2005, ale uhrazené např.v lednu 2006?
    Děkuji všem za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2005 10:39

bdm (neregistrovaný)

Re: PRODEJ majetku po leasingu
      1) V podstatě nemůžete. Majetek bude Váš až v 2/2006 - zatím je leasingovky
      2) Už podnikat nebudete, takže pokud nějaký majetek nakoupíte a prodáte, tak zdaňujete v §10
      3) Při ukončení činnosti postupujete dle §23/8, takže vše, co přijde nebo zaplatíte po ukončení, budete už mít vypořádáno

• 10. 11. 2005 8:58

Anonymní (neregistrovaný)

Ještě drobné doplnění k 1/ - pozor, dokud je majetek ve vlastnictví LS, nelze prodat - pokud ano, dopouštíte se trestného činu.

• 10. 11. 2005 11:34

Děkuji za odpověď, ale moc nerozumím odpovědi na 3).
      Dělám daňovou evidenci, můžete mi napsat k 3) něco blíže?
      Tento problém mám poprvé a mám ho vyřešit do zítřka, kdy se mám s podnikatelem setkat a vše mu objasnit.
      A nechci vypadat jako účetní dej budiž lehko. Děkuji

• 10. 11. 2005 15:09

Doporučuji provést cesi leasingové smlouvy a po novém nájemci požadovat úhradu minimálně ve výši nevyčerpané 1. zvýšené splátky. Pak lze dát do výdajů nevyčerpanou část z 1. zvýšené splátky (akontace) a to do výše příjmů. Pokud bude, a dohodne se takto s novým nájemcem, požadovat více, pak jde samozřejmě o zdanitelný příjem, ale u nového nájemce se bude jednat o nedaňový výdaj (částka nad poměrnou část akontace).

• 10. 11. 2005 15:29

bdm (neregistrovaný)

*** Myslíte to ukončení činnosti, že? Je to kapitola sama o sobě. V tom § máte to, co musíte udělat, pokud ukončujete činnost. Velice zjednošeně: zdaníte to, co jste ještě nedostali a od ZD odečtete to, co v budoucnu máte zaplatit. Pak TÉMĚŘ vše, co dostanete nebo vydáte po ukončení činnosti již nezdaňujete. ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).