Re: Majetkové vypořádání po rozvodu
Není-li uzavřena dohoda nebo podán návrh na vypořádání společného jmění k soudu nejpozději do tří let od zániku manželství, nastoupí zákonná domněnka, že movité věci patří tomu z bývalých manželů, který je pro potřebou svou a své rodiny či domácnosti výlučně jako vlastník užívá. U ostatních movitých věcí a nemovití se má za to, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné. Totéž se týká i společných pohledávek a závazků bývalých manželů.
Re: Majetkové vypořádání po rozvodu
Zjednodušeně řečeno: dokud se nedohodnete nebo nerozhodne soud a neuplynuly 3 roky od rozvodu, nemáte dům ani v SJM, ani v podílovce. Režim nakládání s domem je však obdobný jako u SJM. To znamená, že nakládat s domem můžete jenom oba a bývalý manžel samozřejmě nemůže "svoji" polovinu prodat, protože žádnou nevlastní. Jenom vyhrožuje. Najměte si advokáta a dejte to k soudu (ať soud vypořádá Vaše zaniklé SJM).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 11. 2005 14:54
Chtěla jsem se zeptat.Jsme dva roky rozvedení a řešíme majetkové vypořádání.A s bývalým manželem se nemůžu dohodnout, neboť stále mění své názory.Máme společný rodinný dům-každý jednu polovinu.A zajímalo by mě jestli může tenhle dům bez mého souhlasu prodat.Nebo jestli mám já předkupní právo