Velká prosba pro paní Aňu-faktura v Euro

• (neregistrovaný)

9. 11. 2005 18:00

Dobrýden, jelikož nemá nikdo zkušenosti s Abrou Gold, která má v této oblasti velké nedostatky, obracím se na Vás, protože vše musím počítat v „ruce“ a jelikož si nejsem jistá, chtěla bych Vás požádat o pomoc. Ale předem Vám chci poděkovat, že se tomuto serveru věnujete. Už několikráte jste mi pomohla při řešení různých problémů, na které jsem odpovědi vždy hledala delší dobu.
    Fakturujeme na základě smlouvy o dílo české firmě s místem plnění v ČR, ale celá smlouva je v EURECH. Což program neumí a hotline mi poradila, že tento problém řeší jiná (samozřejmě jiná) verze Abry…Jak nalákat klienty na koupi jiné verze..
    Takže záloha vystavena ve výši: 4.462,50 Euro (záloha se neúčtuje takže v pohodě), zaplacení bylo 13.9. 04 a kurs mi moje banka dala na korunovém účtě ve výši: 31,65 Kč za Euro. Takže jsem vystavila doklad k platbě (což mi ve skutečnosti opravdu nejde) základ dph 117.195,05 a daň ve výši 22.267,05 – tohle je korunový přepočet. Zákazníkovi byl vystaven doklad v Eurech 3.750,- Euro a 712,50 Euro. Na konci roku jsme udělali kurzové rozdíly k účtu 324. Dále má být vystavena konečná faktura ve výši 25.000,- Euro. Chápu, že musím vystavit doklad, kde bude už zohledněna zaplacená záloha, takže doplatek (faktura opět vystavena v Eurech,základ dph 21.250,- Euro a dph 4.037,50 Euro) bude 21.250,- Euro přepočítaný kursem ČNB podle datumu zdanitelného plnění. Nevím si teď rady jak to celé ukončím v účetnictví a jak mám vše proúčtovat. Mám nějak v konečné faktuře přepočítávat celou částku 25.000,- Euro nebo mám nechat částku uvidovanou na konci roku na účtě 324 a částku doplatku a dopočítávat nějaký kurzový rozdíl. A to vůbec netuším z jakých částek a jakým kurzem. Naše banka nám doplatek 21.250,- Euro přepočítala kurzem 29,736 Kč, který se zamozřejmě liší od kurzu ČNB. Účtujeme podle denního kurzu ČNB. Asi jsem se v tom konci zamotala a budu moc ráda, když mi pomůžete se rozmotat. Opravdu moc děkuji!! Je to opravdu velmi dlouhý a konkrátní případ, tak se prosím ostatní případní čtenáři nezlobte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2005 21:41

Aňa (neregistrovaný)

Re: Velká prosba pro paní Aňu-faktura v
      pohodě:-), já určitě se nezlobím, vím, že s kurzy a kurzovými rozdíly to věru není kolikrát lehké, také jsem několikrát přepočítávat KR ručně a ručně zaúčtovat k fakturám, než se upravil SW k obrazu mému...

1) Nevychází mi kurz u přijaté platby (mám 31,25?), ale jelikož jste použili kurz Vaší banky - tak byste si to tak měli dát do interní směrnice!
      2) Jen pro upozornění - jak u daň.dokladu, tak u vystavené faktury/např. zúčtovací musíte uvést základ daně + daň v české měně (samozřejmě může vedle toho být i v cizí měně, ale nemá to na nic vliv-vím, že některé SW to tak dělají)
      3)U zúčtovací faktury musíte odečíst přijatou platbu(základ daně i daň od celkové fakturované částky dle Smlouvy o dílo) a k úhradě vlastně zůstane jen doplatek + povinnost, nebo přeplatek + nárok.
      Na faktuře uvádíte částky v české měně, takže uvedete celkovou fakturaci mínus záloha(částka, co jste uvedli na daň.dokladě k přijaté platbě) a až celkovou částku přepočtete Vaším kurzem a uvedete částku k úhradě v EUR.
      Právě u české fakturace je to jednodušší, protože vše musí být v české měně, až konečná částka k úhradě přepočtená v cizí měně!!!!!
      Ale u fakturace mezi EU a 3. zeměmi se obvykle fakturuje v cizí měně (základ i DPH, nebo třeba jen základ, pokud není povinnost odvodu DPH) a zde při vyúčtování zálohy se použije kurz ke dni vystavení faktury (nebo prostě DUZP- je to různé) a potom samozřejmě vyjde na účtě 324 kurzový rozdíl, který je nejlépe proúčtovat hned a nenechávat to až na konec roku, protože potom je třeba na tomto účtě více pohybů.

Ve Vašem případě tedy na účtě 324 by neměl být rozdíl, protože co jste na 324 zaúčtovala, když jste vystavovala DD k přijaté daně platbě, tak je tam hodnota v Kč=což je vlastně základ daně a tento odečtete při zúčtovací faktuře.

Takže Vám potom vyjde nějaký doplatek, jak teď koukám zase nahoru a ten přepočtete na EUR kurzem, který máte ve směrnici - denním ČNB. Při úhradě Vám tedy banka logicky přepočte svým kurzem a na 311 Vám vyjde kurzový rozdíl (buď 563 nebo 663).

Pokud něco nebude jasné, ozvěte se, jen prostě základem je vše uvádět v Kč a potom konečnou částku přepočítat na cizí měnu a neměl by být problém.

Jen ještě pozor na to, jak uvádíte, že jste přepočetli v r. 2004 přijatou platbu kurzem banky. To potom musíte takto přepočítávat každou přijatou platbu a ne denním ČNB (který máte ve směrnici).
      Jestli letos přepočítáváte denním ČNB přijaté platby, tak si to dejte do směrnice (i třeba zpětně, ať nemáme v budoucnu problém.)
      Kurz banky můžete použít, ale nemusíte. Ale pravidla si musíte dát do směrnice.

Snad se v tom trošku vyznáte, už koukám, že to mám také nějak dlouhé:-)))

• 10. 11. 2005 8:53

Anonymní (neregistrovaný)

Mám podobný problém, ale se zahraničním zákazníkem.
      Používám denní kurz ČNB. Na konečné faktuře jsem odčítala tři zálohy kurzem k datu zdanitelného plnění faktury. Samozřejmě mi vznikl kurzový rozdíl u záloh, který proúčtuji na 563 nebo 663.
      Mohu zaúčtovat kurzový rozdíl všech záloh dohromady, nebo každou zálohu brát zvlášť ( v tom případě by vznikl kurzový zisk i ztráta)?

• 10. 11. 2005 11:43

Aňa (neregistrovaný)

Ono to vyjde nastejno, ale já si účtuji každou samostatně, abych v tom měla přehled. Už z toho důvodu, že u jedné může být KR-ztráta a u jiné zase KR-zisk...asi to je takto opravdu přehlednější, protože každá přijatá záloha má jiný kurz:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).