Re: Smlouva o dílo - prosím o radu
Ta odpověď se mi nezdá - zaměstnavatel odvádí za zaměstnance, ale SoD zaměstnanecký vztah nezakládá. Nejlépe pro Vás by byla dohoda o provedení práce, ze které se neodvádí zdravotní ani sociální pojištění a i daň se dá při podepsaném prohlášení k dani při ročním vyúčtování vrátit. Tato dohoda se ale uzavírá maximálně do 100 hodin za rok a já nevím, zda by to odpovídalo tomu, co pro ně děláte.
Jiřina
... což je taky blbost - jednak ne každý musí podniká dle živnostenského zákona a druhak SoD můžete uzavřít i s nepodnikatelem (od toho jsou v ObčZ §§ 631 a násl.). Zaměstnanecký vztah to ale opravdu nebude. Nicméně, pokud se bude jednat např. o jednorázovou aktivitu, jejíž výnos nepřesáhne limit dle §38g zák. o daních z příjmů, může se asi opravdu stát, že nevznikne žádná povinnost vůči státu - event. mě opravte.
Pokud jste začala pracovat teď, tak do konce roku si nevyděláte ten zmiňovaný limit dle §38g zák. i daních z příjmu (15tis.), takže nemusíte podávat daňové přiznání. Od příštího roku si buď pořídíte živnostenský list nebo zkuste zlomit firmu na zaměstnanecký vztah dohodu o provedení práce, s tím, že měsíčně "jako" odpracujete 8 hod za 375.-hrubého na hodinu= 3tis./měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 11. 2005 0:06
Dobrý den,
jsem studentka a začala jsem spolupracovat s jednou firmou na základě smlouvy o dílo. Potřebovala bych vědět, jestli z toho pro mě plynou nějaké povinnosti vůči státu, nějak nejsem sama schopná se ve všech těch zákonech vyznat...
Předem velice děkuji za pomoc!
Monika