Daň z příjmů zaměstnance

• (neregistrovaný)

11. 11. 2005 11:23

Chtěla bych se zeptat, co je třeba k podnikové evidenci daně z příjmů zaměstnance. Tento měsíc odvádím 1. daň od doby co jsem zaměstnaná (17.10.2005). V ruce mám pouze příkaz k úhradě, chybí mi nějaký formulář, popř. přehled o zaplacení.
    Existuje něco takového?

Za odpověď děkuji.

Petra Přichystalová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2005 12:00

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Daň z příjmů zaměstnance
      odešlete platbu, do jednoho měsíce po termínu výplat za prosinec 05 t.j. v únoru budete podávat na fin.úřad tiskopis "vyúčtování zálohy daní ze závislé činnosti..", který si vyzvednete na fú a tam vyplníte právě údaje o sražených daních a odvodech těchto daní ze mzdy a datumech výplat a odvodů..

• 11. 11. 2005 12:03

Jiřka (neregistrovaný)

Dost dobře nerozumím, na co se ptáte. Jste mzdová účetní a odvádíte daň ze závislé činnosti za zaměstnance? Nebo jste jediným zaměstnancem té firmy? ???

• 11. 11. 2005 12:54

Přichystalová (neregistrovaný)

Jsem jedniným zaměstnancem firmy. Mám na starost účetnictví a administrativu.

• 11. 11. 2005 13:05

Jiřka (neregistrovaný)

Tak co se týká mezd, musíte vést klasické mzdové účetnictví, tzn. docházku, výplatní lístek, měsíční rekapitulaci zpracované mzdy, nebo více rekapitulací s údaji, které budou sloužit jako podklady při kontrole ze strany sociálky, zdravotní pojišťovny a FÚ. Po ukončení roku pak mzdový list.
      Nyní jste si vypočítala mzdu, srážku sociálního, zdravotního (a k tomu procenta za zaměstnavatele) a daně. Ptáte se na daň - vypočítanou daň odvedete na účet Vašeho finančního úřadu podle sídla firmy. Předpokládám, že tam je firma zaregistrovaná k placení daní (tzn. i daní ze závislé činnosti). Daň musí být odvedená do 20. dne, tzn. daň ze mzdy za říjen do 20. listopadu. Srážkovou daň zasíláte na účet, začínající 7720-..., zálohovou na 713 - .....
      Po skončení roku pak vyplníte ten přehled o zaplacených daních, jak Vám radí předchozí odpovídající.

• 11. 11. 2005 23:34

Hela (neregistrovaný)

Ptala jste se sice pouze na daň z příjmů za zaměstnance, ale pro úplnost připomínám, že je nutná též registrace firmy jako plátce pojistného na zdravotní i soc.pojištění. Odvod je v termínu výplaty mezd, zasílání přehledů o platbách je v tomtéž termínu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).