Re: Daň z příjmů zaměstnance
odešlete platbu, do jednoho měsíce po termínu výplat za prosinec 05 t.j. v únoru budete podávat na fin.úřad tiskopis "vyúčtování zálohy daní ze závislé činnosti..", který si vyzvednete na fú a tam vyplníte právě údaje o sražených daních a odvodech těchto daní ze mzdy a datumech výplat a odvodů..
Jsem jedniným zaměstnancem firmy. Mám na starost účetnictví a administrativu.
Tak co se týká mezd, musíte vést klasické mzdové účetnictví, tzn. docházku, výplatní lístek, měsíční rekapitulaci zpracované mzdy, nebo více rekapitulací s údaji, které budou sloužit jako podklady při kontrole ze strany sociálky, zdravotní pojišťovny a FÚ. Po ukončení roku pak mzdový list.
Nyní jste si vypočítala mzdu, srážku sociálního, zdravotního (a k tomu procenta za zaměstnavatele) a daně. Ptáte se na daň - vypočítanou daň odvedete na účet Vašeho finančního úřadu podle sídla firmy. Předpokládám, že tam je firma zaregistrovaná k placení daní (tzn. i daní ze závislé činnosti). Daň musí být odvedená do 20. dne, tzn. daň ze mzdy za říjen do 20. listopadu. Srážkovou daň zasíláte na účet, začínající 7720-..., zálohovou na 713 - .....
Po skončení roku pak vyplníte ten přehled o zaplacených daních, jak Vám radí předchozí odpovídající.
Ptala jste se sice pouze na daň z příjmů za zaměstnance, ale pro úplnost připomínám, že je nutná též registrace firmy jako plátce pojistného na zdravotní i soc.pojištění. Odvod je v termínu výplaty mezd, zasílání přehledů o platbách je v tomtéž termínu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2005 11:23
Chtěla bych se zeptat, co je třeba k podnikové evidenci daně z příjmů zaměstnance. Tento měsíc odvádím 1. daň od doby co jsem zaměstnaná (17.10.2005). V ruce mám pouze příkaz k úhradě, chybí mi nějaký formulář, popř. přehled o zaplacení.
Existuje něco takového?
Za odpověď děkuji.
Petra Přichystalová